Πρόστιμα 242.000 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων για τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Πρόστιμα 242.000 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων για τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δ.Α. Αθηνών) διενήργησαν χθες 9 Νοεμβρίου συνολικά 57.722 ελέγχους και κατέγραψαν 1.776 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 242.000 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας για 15 ημέρες σε 1 κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας.

Η Ελληνική Αστυνομία διενήργησε τους περισσότερους ελέγχους (53.754). Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν:

Μη χρήση μάσκας

Μη αποστολή sms

Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης

Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε ΚΥΕ

Μη τήρηση κανόνων λειτουργίας λαϊκών αγορών

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, ΜΜΜ, πλοία, ΕΙΧ και ΕΔΧ), και ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου οι έλεγχοι είχαν και τον χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Επίσης, συνεχίστηκαν οι έλεγχοι σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (take away, delivery και drive through), καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 1520 για την τήρηση των μέτρων δέχτηκε συνολικά χθες έντεκα χιλιάδες εξακόσια εξήντα δύο (11.662) κλήσεις. Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και σε συνάρτηση με τις πληροφορίες από το 1520 και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέγουν οι υγειονομικές και ελεγκτικές αρχές.