Προς κλείσιμο από Δευτέρα και τα δημοτικά σχολεία για περιορισμό της κινητικότητας των γονέων

Προς κλείσιμο από Δευτέρα και τα δημοτικά σχολεία για περιορισμό της κινητικότητας των γονέων

Σε εισήγηση για διακοπή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα προχώρησε η επιτροπή λοιμωξιολόγων προς το κυβερνητικό επιτελείο, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτή. Στόχος της απόφασης είναι ο περαιτέρω περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, ενώ οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρθηκε, στη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας,  η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει ακόμη, οπότε οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Σάββατο, από την υπουργό.

Σημειώνεται ότι στο ζήτημα είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας προαναγγέλλοντας ότι «είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα», ενώ είχε εξηγήσει ότι είναι μέτρο που εξετάζεται «για να περιορίσουμε μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία».

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ήδη εγκύκλιο, η οποία προβλέπει τον τρόπο που θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ : «Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. 

Συστάσεις για την περίπτωση κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών, ενώ η μονάδα φροντίδας ή εκπαίδευσης δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της. 

- Για περιπτώσεις κατά τις οποίες το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό COVID-19 και κατόπιν οδηγιών που έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ή από άλλον αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, ενώ, ωστόσο, η μονάδα/το τμήμα παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των παιδιών δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της/του, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, εφόσον είναι εφικτό.

- Εάν δεν είναι εφικτή η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του/της εργαζομένου/ης για το επίμαχο διάσημα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού κατά το διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής του στο σπίτι και, εάν ούτε και αυτό είναι εφικτό, τότε ο/η εργαζόμενος/η δύναται να απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του/της.

Στην τελευταία περίπτωση και καθώς δεν δικαιολογείται η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, συστήνεται, σύμφωνα και με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος, να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2020 (Α΄ 177) για τον κατ' οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη του κατ' οίκον περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ' οίκον κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, όπως αναλυτικά ορίζεται από τη σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ανωτέρω θα πρέπει να εφαρμόζονται με βάση την καλή πίστη και τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς έρχονται να εξυπηρετήσουν το σκοπό της διασφάλισης της δημόσιας υγείας τόσο στο πλαίσιο της εργασίας όσο και στο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παροχής φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών και οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να διευκολύνονται ως προς την πιστή τήρηση του κατ' οίκον περιορισμού των παιδιών τους.

Διευκρινίζεται ότι οι προαναφερθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού και οι ήδη εκδοθείσες σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας θα ισχύουν για όλο το διάστημα που, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19, θα υιοθετούνται έκτακτα και προσωρινά μέτρα για τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων και δεν απαιτείται η έκδοση νέας νομοθετικής ρύθμισης ή άλλης εγκυκλίου.

Πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά

Στο ζήτημα των δημοτικών σχολείων σε σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τους είχε αναφερθεί χτες η υπουργός Ν. Κεραμέως, ενημερώνοντας ότι θα κινηθούν σε 2 επίπεδα τα οποία είναι έτοιμα:

1.  Εκπαιδευτική τηλεόραση. Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που γίνανε εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

2. Τηλεκπαίδευση 

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιες πηγές είχαν δηλώσει στο liberal.gr, από χθες Πέμπτη, ότι το επόμενο στάδιο του σχεδίου για τα σχολεία είναι έτοιμο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκονταν εισηγήσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, μεταξύ των οποίων καινούργια δέσμη μέτρων με κεντρικό αυτό του κλεισίματος όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας. 

Το εν λόγω μέτρο είχε ήδη συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό που απέμενε ήταν η τελική σύμφωνη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξε σήμερα.