Προειδοποίηση Χ. Μάας σε Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Προειδοποίηση Χ. Μάας σε Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εάν θέλει να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια την Τρίτη το μεσημέρι στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη θέση –το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, επομένως η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εάν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Γερμανία αναμένει από την Τουρκία «οι γεωτρήσεις αυτές οι οποίες γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην υπάρξει χώρος να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες και ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος, ο οποίος να οδηγεί σε βήματα προς το μέλλον, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μεγάλη ομοφωνία, σε μεγάλο βαθμό συμφωνία [επ’ αυτού]»

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για την ξεκάθαρη στάση και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο αυτό και που φροντίζει το ζήτημα αυτό να βρεθεί επί τάπητος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συζητηθεί γιατί αυτή είναι και η θέση που αρμόζει σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι συστηματικά η Τουρκία αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά «έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο αλλά και στην πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».