Προχωρούν οι συνομιλίες Βρετανίας - ΗΠΑ για την εμπορική συμφωνία - Τα αγροτικά προϊόντα στο επίκεντρο

Προχωρούν οι συνομιλίες Βρετανίας - ΗΠΑ για την εμπορική συμφωνία - Τα αγροτικά προϊόντα στο επίκεντρο

Με δεδομένο ότι οι εμπορικές συνομιλίες για τη μετά-Brexit εποχή, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ξεκινήσει η γεωργία αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των συνομιλιών, δεδομένου πως το Λονδίνο φαίνεται έτοιμο για μεγάλες εκπτώσεις στους δασμούς κάτι που όμως προκαλεί αντιδράσεις στους αγρότες της χώρας.

Το Λονδίνο τάσσεται επίσης κατά των γενετικών τροποποιημένων αμερικανικών προϊόντων και της χορήγησης αντιβιοτικών στα πουλερικά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να «κάνει σκληρό παζάρι», ενώ η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους έχει τονίσει ότι η Βρετανία δεν θα ρίξει τα στάνταρ της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά στους στόχους της Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται η πλήρης πρόσβαση των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Βρετανίας και μειωμένοι δασμοί για τα αμερικανικά μεταποιητικά προϊόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου είναι έτοιμο να προσφέρει μειωμένους δασμούς κάτι που όμως αναφέρθηκε προκαλεί αντιδράσεις τόσο στους αγρότες της χώρας όσο και μερίδα των Συντηρητικών βουλευτών.

AP Photo/Francisco Seco