Προβοκάτσια Κρεμλίνου και Rosneft σε βάρος του καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας

Προβοκάτσια Κρεμλίνου και Rosneft σε βάρος του καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας

Για στημμένη προβοκάτσια σε βάρος του, με σκοπό να ενοχοποιηθεί, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Alexey Ulyukaev, που κατηγορείται για δωροληψία και είχε αποπεμφθεί από τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin μετά την επ' αυτοφώρω σύλληψη του πέρυσι. Ο Ulyukaev κατηγόρησε συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Igor Sechin, κι έναν στρατηγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ότι ενήργησαν σε βάρος του βάσει σχεδίου.

«Στήθηκε μια προβοκάτσια δωροδοκίας εις βάρος μου βασισμένη σε μια ψευδή αναφορά του Sechin, πάνω στην οποία και μόνο στοιχειοθετήθηκε το κατηγορητήριο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Θεωρώ αναγκαίο να πω ότι η παράδοση του ποσού είχε σχεδιασθεί από την FSB» και ότι «ο Sechin μου είχε τηλεφωνήσει ο ίδιος με πρόφαση ότι θέλει να συζητήσουμε θέματα που αφορούσαν την εταιρεία του και μου ζήτησε να πάω στην Rosneft, όπου μου έδωσε τα χρήματα».

Στις 8 Αυγούστου κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής ακρόασης είχε πεί ότι «πρόκειται όχι απλώς για μια προβοκάτσια», αλλά για μια «δυσώδη προβοκάτσια που εξυπηρετεί το διεφθαρμένο τμήμα του μανάτζμεντ και το διεφθαρμένο τμήμα της FSB».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας με το ποσό των 2 εκ. δολαρίων. «Δεν νοιώθω σε καμία περίπτωση ότι είμαι ένοχος» δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα από την κοινή γνώμη και ότι δεν αντιτίθεται στη βιντεοσκόπηση της ακροαματικής διαδικασίας.

Ωστόσο ο δημόσιος κατήγορος τάχθηκε κατά της βιντεοσκόπησης και φωτογράφισης , υποστηρίζοντας ότι η μαγνητοφώνηση και η παρουσία των εφημερίδων στο δικαστήριο είναι επαρκείς ώστε να τηρηθεί ο νόμος. Οι δικηγόροι άφησαν το θέμα στην κρίση του δικαστηρίου και η δικαστής απαγόρευσε την βινετοσκόπηση και φωτογράφιση εντός του δικαστηρίου.

Ο Ulyukaev προσήλθε στο δικαστήριο ευδιάθετος κρατώντας ένα βιβλίο του Τσέχοφ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι διαβάζει τώρα τα άπαντα του ρώσου συγγραφέα και αυτή τη στιγμή το διήγημα του "Η δολοφονία", ενώ όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν είχε συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο, απάντησε λέγοντας : «Όχι δεν το έχω συζητήσει». Σε άλλο ερώτημα των δημοσιογράφων όσον αφορά την εκτίμηση του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 2%.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ulyukaev ζήτησε τον προηγούμενο χρόνο προσωπικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, για να εγκρίνει της αγορά από την Rosneft των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρείας Basneft στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων. Ζήτησε μάλιστα το ποσό αυτό κατά την διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Ινδία, και αργότερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Sechin του δήλωσε πως είναι έτοιμος να λάβει το ποσό και δέχθηκε να πάει στα γραφεία της Rosneft για να το παραλάβει. Στη συνέχεια αφού πήρε το ποσό το έβαλε στο πορτ -μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, όπου και εντοπίσθηκε από τις αρχές ασφαλείας και κατασχέσθηκε. Όπως δήλωσε ένας εισαγγελέας στο Δικαστήριο, ο Sechin συμφώνησε και απευθύνθηκε στην FSB.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ulyukaev δήλωσαν στο δικαστήριο ότι το κατηγορητήριο που κοινοποίησαν οι εισαγγελείς σήμερα 16 Αυγούστου διαφέρει ουσιαστικά από εκείνο το κατηγορητήριο που είχε δοθεί στους ίδιους και τον πελάτη τους και ότι οι διαφορές που υπάρχουν στις διατυπώσεις των δύο κατηγορητηρίων συνιστούν παράβαση. Ο δημόσιος κατήγορος ωστόσο απέρριψε το άιτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, ισχυριζόμενος ότι «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στο δικαστήριο πρέπει να επαναληφθεί κατά λέξη το κατηγορητήριο πόρισμα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ