7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Ρωσία : Προβληματισμένος ο Πούτιν για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων- Έκανε το Sputnik V

Προβληματισμένος ο Πούτιν για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων- Έκανε το Sputnik V
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την ώρα που η Ρωσία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 669 ανθρώπων που πέθαναν το προηγούμενο 24ωρο λόγω της covid-19, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι νωρίτερα φέτος έλαβε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έναντι της COVID-19 ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να αποκαλύψει ποιο σκεύασμα του χορηγήθηκε.

Ο 68χρονος Πούτιν έλαβε δύο δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπως έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο. Οι αρχές δεν δημοσιοποίησαν βίντεο από τον εμβολιασμό του. Ο Πούτιν αντιτάχθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 σε εθνικό επίπεδο.

«Δεν υποστηρίζω την υποχρέωση εμβολιασμού», δήλωσε στη ετήσια εκδήλωση στην οποία απαντά σε ερωτήσεις πολιτών και η οποία μεταδίδεται από την τηλεόραση. Ο Πούτιν τόνισε, ωστόσο, πως για να αποφευχθεί ένα αυστηρό lockdown «ορισμένες περιοχές εισάγουν την εμβολιαστική υποχρέωση για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμένων, παρότι ο εμβολιασμός είναι ελεύθερος και παρά την ευρεία διάθεση εμβολίων, οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες με συμμετοχή των εμβολιασμένων σε κληρώσεις στις οποίες μπορεί να κερδίσουν ένα αυτοκίνητο ή ένα διαμέρισμα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προέβη στις δηλώσεις αυτές, αφότου ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός Dozd μετέδωσε ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του εμβολιασμού του 60% του πληθυσμού έως το φθινόπωρο.

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού της Ρωσίας άρχισε στις 18 Ιανουαρίου. Για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 69 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα δήλωσε πρόσφατα ότι το 60% του πληθυσμού της Ρωσίας πρέπει να έχει εμβολιαστεί έως το φθινόπωρο.

Συνολικά στη Ρωσία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της νόσου 135.214 άνθρωποι, καθιστώντας την τη χώρα της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω covid-19.

Παράλληλα το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 21.042 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 5.514.599.