Προβάδισμα ΔΗΣΥ δίνουν μέχρι στιγμής τα επίσημα αποτελέσματα
Κύπρος - Βουλευτικές εκλογές

Προβάδισμα ΔΗΣΥ δίνουν μέχρι στιγμής τα επίσημα αποτελέσματα

Απώλειες καταγράφουν οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, αν και ο κυβερνητικός ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΑΚΕΛ και τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναχώρησε λίγο μετά τις 07.30, με το αυτοκίνητό του, από τα γραφεία του κόμματος, στην Πινδάρου με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Κληθείς να προβεί σε μια πρώτη δήλωση για τα αποτελέσματα των εκλογών όπως ανακοινώνονται, o κ. Νεοφύτου απάντησε: «Να κάτσει η μπίλια πρώτα» και παρέπεμψε στην τρίτη κατανομή των εδρών.

Eιδικότερα με ποσοστό 27,8%, το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού προηγείται στις βουλευτικές εκλογές της Κύπρου έναντι 22,2% του ΑΚΕΛ. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων παγκύπρια, η υπόλοιπη σειρά κατάταξης των κομμάτων μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, έχει ως εξής:

ΔΗΚΟ: 11,3%

ΕΛΑΜ: 6,8%

ΕΔΕΚ: 6,7%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6,1%

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4.5%

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3.3%

ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2.8%

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2.37%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1.67%

ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1.34%

Μειωμένα τα ποσοστά του ΑΚΕΛ στην Κύπρο

Το αποτέλεσμα, όπως διαμορφώνεται, δεν είναι αυτό που περίμενε το ΑΚΕΛ, αλλά «σε κάθε περίπτωση το σεβόμαστε», ανέφερε πηγή από το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα γραφεία στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αργότερα.

Το ΑΚΕΛ, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος σε κυπριακά μέσα, ως ένα από τα παραδοσιακά κόμματα εισέπραξε τον συμψηφισμό του "όλοι είναι ίδιοι", τη γενική δυσαρέσκεια μιας κοινωνίας που πέρασε πανδημία, οικονομική κρίση, υπήρχε θυμός, ο οποίος μπήκε στην κάλπη. «Επιπλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε την παροχολογία της κυβέρνησης, τη γενική επιστράτευση κυβερνητικών και συναγερμικών στελεχών στην προεκλογική εκστρατεία», επισημαίνουν.

Ενισχύονται οι ακροδεξιοί στην Κύπρο

Ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, που με ποσοστό 6,8% διπλασιάζει σχεδόν την εκλογική του δύναμη και αναδεικνύεται σε τέταρτη πολιτική δύναμη στην Κύπρο. Ακολουθεί το ΕΔΕΚ (Σοσιαλδημοκράτες) που με ποσοστό 6,7% συγκρατεί και οριακά ενισχύει τα ποσοστά του στην Κύπρο. Αντιστοίχως, αυξημένα ποσοστά για το φιλελεύθερο κόμμα ΔΗΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) που με καταμετρημένο το 90% των ψηφοδελτίων αποσπά 6,1% και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.

 Διαβάστε ακόμα:

Κύπρος: Στο 63,9% το τελικό ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες - Στο 36,1% η αποχή

Κύπρος - Βουλευτικές εκλογές: Αυτά είναι τα αποτελέσματα των exit polls