Προανακριτική: Εξετάζεται μέχρι και άρση του καθεστώτος προστασίας

Προανακριτική: Εξετάζεται μέχρι και άρση του καθεστώτος προστασίας

Μπορεί οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων να μην βγήκαν, αλλά η «εξαφάνιση» του «Μάξιμου Σαράφη» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ την ίδια στιγμή ερωτήματα προκαλεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια να αποφευχθεί η δια ζώσης κατάθεση. Στο πλαίσιο αυτό πηγές της προανακριτικής αναφέρουν ότι εφόσον και η «Αικατερίνη Κελέση» επιλέξει την ίδια τακτική τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων!

Και αυτό διότι επί της ουσίας ήδη ο ένας εξ αυτών και ενδεχομένως και η δεύτερη μάρτυρας έχουν επιλέξει την εξαφάνιση από κλήση κατάθεσης σε μια επιτροπή που, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, έχει τις αρμοδιότητες Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή περιμένει από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να εκτελέσουν το ένταλμα της βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και να προσέλθει στη ΓΑΔΑ. Εφόσον τελικά εμφανιστεί, τότε θα καταθέσει δια ζώσης ενώπιον των μελών της Επιτροπής για να ακολουθήσει η «Αικατερίνη Κελέση».

Το πιθανότερο σενάρια είναι πάντως και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας να αγνοήσει πλήρως την κλήση της επιτροπής, μολονότι οφείλει με βάση το καθεστώς που βρίσκεται, όποτε του ζητηθεί, να καταθέσει στον εκάστοτε εισαγγελέα, εν προκειμένω στην προανακριτική (που έχει πλέον αυτόν τον ρόλο).

Τι προηγήθηκε

Καθυστερήσεις στην εξέταση των μαρτύρων έπαιξε το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο δικηγόρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλας διαβίβασε αίτημα στην προανακριτική με το οποίο ζητούσε την εξαίρεση του Θ. Πλεύρη επειδή ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον Α. Σαμαρά σε πρόσφατη διαμάχη με τον εκδότη του Documento, Κ. Βαξεβάνη. Τελικά το αίτημα του Παπαγγελόπουλου δεν έγινε δεκτό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε. Να σημειωθεί ότι έγιναν δύο ψηφοφορίες όπου η αξιωματική αντιπολίτευση μειοψήφησε: η πρώτη αφορούσε την ένταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δήθεν fast track διαδικασίες, δηλαδή την άμεση σύγκλιση της επιτροπής για να εξεταστεί το αίτημα Παπαγγελόπουλου και η δεύτερη σχετικά με την ουσία της υπόθεσης όπου και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε.

Συνεπώς στις 4 το απόγευμα η πενταμελής, μετά την αποχώρηση Λάππα, αντιπροσωπεία της επιτροπής βρέθηκε στον 14ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Εκεί περίμεναν για πάνω από τρεις ώρες, και έχοντας αντιληφθεί ότι η πρόθεση του Μ. Σαράφη ήταν να «εξαφανιστεί» αποφάσισαν τη βίαιη προσαγωγή του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα. Ο Μ. Σαράφης ήταν άφαντος και έτσι αποφασίστηκε να αποχωρήσουν, μέχρι τελικά να βρεθούν τα ίχνη του «χαμένου» προστατευόμενου μάρτυρα.