Προ των πυλών η αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης - Μειώνεται ο χρόνος ισχύς

Προ των πυλών η αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης - Μειώνεται ο χρόνος ισχύς

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή στην ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στη χώρα μας. Πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή  θα υπάρξει η σχετική ανακοίνωση, μετά προφανώς και από σχετική εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία το πιστοποιητικό που θα λαμβάνει κανείς αφού νοσήσει από τον κορονοϊό θα διαρκεί 3 μήνες (από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα) και θα δίνεται 1 μήνας περιθώριο για το εμβόλιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί μία επιπλέον ώθηση στην συμμετοχή στο πρόγραμμα "Ελευθερία", το οποίο τις τελευταίες μέρες μοιάζει να πηγαίνει πολύ καλύτερα.

Πιο συγκεκριμένα από την περασμένη Τρίτη, όταν και υπήρξαν οι πρώτες ανακοινώσεις για τις δόσεις και τα σχετικά μέτρα, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής  60.000 πολίτες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Παρά το γεγονός ότι στην ηλικιακή ομάδα των 60+ η εικόνα δεν είναι ακόμα καλή, μια και έχει εμβολιαστεί περίπου το 10%, συνολικά η κατάσταση βελτιώνεται και κυρίως αποκτά  ο εμβολιασμός ξανά ρυθμό. Όπως συμφωνήθηκε και στη σύσκεψη της Δευτέρας του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες εφόσον οι συγκεκριμένοι ρυθμοί συνεχιστούν η όποια συζήτηση περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών "μπαίνει στο αρχείο". 

«Προς το παρόν δεν κρίνεται κάτι τέτοιο απαραίτητο. Αν δούμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα αλλάζουν, τότε θα το ξανά συζητήσουμε" τονίζει στο liberal.gr συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη. 

Όπως όλα δείχνουν και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα δεν παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα γιορταστούν φέτος με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαπίστωση, στην οποία έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν να κάνουν οι αισιόδοξες επιστημονικές προβλέψεις που προβλέπουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η κατάσταση θα "επιπεδοποιηθεί" και μέχρι τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί η κάμψη των κρουσμάτων. Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι ο αριθμός των θανάτων θα μειωθεί στον ίδιο χρόνο, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν απολύτως αναμενόμενο. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει κυβερνητική πηγή, εάν απαιτηθεί το επόμενο μέτρο που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους και αυτό δεν είναι άλλο από την απαγόρευση εισόδου σε ανοιχτούς χώρους σε όλους όσοι δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα "Ελευθερία". Ένα μέτρο που έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά, που φαίνεται όμως ότι ακόμα είμαστε μακριά από την εφαρμογή του.