8ος χρόνος, ημέρα 2401η
Κυριακή, 29 Μαΐου 2022

Πρασσάς: Να μην δημιουργείται πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

Πρασσάς: Να μην δημιουργείται πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον
Ap Images

Το μήνυμα πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση», καθώς ο αριθμός θανάτων από κορoνοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός μέχρι και τον Φεβρουάριο, έστειλε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες, ο καθηγητής συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος και πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Παράθυρο κανονικότητας μετά την Όμικρον»

«Είναι σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο Γ. Πρασσάς.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

«Ακόμα και με την Όμικρον, οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο Γ. Πρασσάς.

Χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά, καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου οκτώ εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.