Πουθενά στην Ευρώπη αντιπολίτευση τύπου ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πανδημία

Πουθενά στην Ευρώπη αντιπολίτευση τύπου ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πανδημία

Η 4χρονη Λούνα από το Βέλγιο, με δώδεκα κρίσεις επιληψίας την ημέρα, περιμένει από τον Νοέμβριο να βρεθεί μια κλίνη εντατικής θεραπείας για να χειρουργηθεί στον εγκέφαλο. Η 79χρονη Ελβετή Ρόζμαρι Σάλαμον ενημερώθηκε πως αναβάλλεται η επέμβαση στο σπασμένο χέρι της λίγα λεπτά πριν μπει στο χειρουργείο. Στην Αυστρία, μια γυναίκα χειρουργήθηκε με καθυστέρηση εβδομάδων μετά από ατύχημα. «Φοβήθηκα πως θα έχανα το πόδι μου», είπε. Αυτή είναι η απάντηση στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, το μόνο βέβαιο είναι πως παντού έχουν διαμορφωθεί δύο πολιτικά στρατόπεδα: Από την μια οι λογικοί και από την άλλη οι τραμπικοί στις ΗΠΑ και οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά στο δεύτερο. Επί δύο ολόκληρα χρόνια συνεχίζουν να αρνούνται την πραγματικότητα και να διαφωνούν με τα πάντα. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν πουθενά.

Πανίσχυρα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει, ο κορονοϊός «επισκέπτεται» κατά κύματα διάφορες χώρες, κυβερνήσεις δεν προλαβαίνουν να άρουν τα μέτρα και κηρύσσουν ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ΜΕΘ γεμίζουν παντού και ασθενείς μεταφέρονται από χώρα σε χώρα.

Και όμως! Δεν υπάρχει πουθενά πολιτική δύναμη η οποία να έχει αποκαλέσει το εμβόλιο «εμπόριο ελπίδας» ή να έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση πως κουβαλά στην πλάτη της χιλιάδες νεκρούς.

Λυπηρό για την Ελλάδα, αλλά σε όλες τις άλλες χώρες έχουν βάλει το πατριωτικό καθήκον πάνω από το κομματικό συμφέρον. Και όλοι αποδέχθηκαν μέτρα, υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς, πρόστιμα, απαγορεύσεις συναθροίσεων.

Δεν έχουν Δημοκρατία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν έχουν αντιπολιτεύσεις; Δεν έχουν δημοσιογράφους και ελευθερία του Τύπου; Όλα αυτά τα κόμματα έχουν ηγεσίες μειωμένης αντίληψης και μόνο ο Τσίπρας (και μερικοί ακόμη) είναι ο φωτεινός παντογνώστης;

Για να δούμε:

Γερμανία: Ένας Στρατηγός για την πανδημία

Στη Γερμανία, οι τρεις εταίροι της νέας κυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι), όχι μόνο τάχθηκαν υπέρ της υποχρεωτικότητας, αλλά στο πλευρό τους είχαν και την αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών με επικεφαλής την Άγγελα Μέρκελ. Και όχι μόνο αυτό: Στη σύσκεψη της 30ής Νοεμβρίου, συμφώνησαν και όλοι οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων, είτε είναι Χριστιανοδημοκράτες, είτε Σοσιαλδημοκράτες, είτε Πράσινοι. Μάλιστα, ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης – Βυρτεμβέργης πήγε να διαφωνήσει επί της διαδικασίας, αλλά όταν γύρισαν όλοι και τον κοίταξαν ξαφνιασμένοι, συμφώνησε αμέσως.

Επιπλέον, ο επόμενος καγκελάριος Σολτς, σοσιαλδημοκράτης, τους εμφάνισε ξαφνικά στην τηλεδιάσκεψη τον στρατηγό Κάρστεν Μπρόιερ ως επικεφαλής της ομάδας κρίσης και υπεύθυνο για την προώθηση των εμβολιασμών. Τον εγκατέστησε σε ένα γραφείο στην Καγκελαρία χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Και χωρίς κανείς να του ζητήσει λογαριασμό.

Το αντίθετο: Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας τάχθηκε υπέρ του διορισμού του, οι Φιλελεύθεροι δήλωσαν θαυμαστές του και όλοι μαζί εξήραν το αξιοθαύμαστο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν όλα τα κόμματα.

35.000 λιγότεροι υγειονομικοί, 4.000 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ

Ως γνωστόν, στη Γερμανία τα κρούσματα και οι θάνατοι ανεβαίνουν ραγδαία - ήδη βρίσκονται στους 500 περίπου νεκρούς την ημέρα και ξεπέρασαν το φράγμα των 100.000 νεκρών - ασθενείς μεταφέρονται από πόλη σε πόλη, αλλά και στον Άνω Αδίγη της βόρειας Ιταλίας - οι κλίνες εντατικής έχουν γεμίσει, γειτονικές χώρες που στο πρώτο κύμα είχαν βοηθηθεί από την Γερμανία, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και επισήμως ανακοινώθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομίας ότι η χώρα έχει 35.000 ελλείψεις υγειονομικών.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στη Γερμανία λειτουργούν 4.000 λιγότερες κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με την αρχή της πανδημίας διότι το εξαντλημένο προσωπικό είτε παραιτήθηκε, είτε μείωσε τις ώρες εργασίας του. Και ότι μόνο το ένα τρίτο των 1.300 ΜΕΘ λειτουργούν πλήρως.

Ναι από την Αριστερά

Η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας Αλένα Μπούιξ εισηγήθηκε αυστηρότερους περιορισμούς, το ίδιο και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Η Αριστερά, το Die Linke, τάχθηκε υπέρ του γενικού λοκντάουν και του γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού ενηλίκων, δηλώνοντας πως είναι ένα «αποφασιστικό εργαλείο έσχατης λύσης».

Δεν ξέρει να βρίζει την γερμανική κυβέρνηση το Die Linke; Ξέρει, αλλά το αφήνει στους ακροδεξιούς της «Εναλλακτικής για την Γερμανί α».

Αυστρία: «Διαλογή» και στους καρκινοπαθείς

Η Αυστρία βρίσκεται σε νέο εθνικό λοκντάουν από τις 14 Νοεμβρίου. Ο κόσμος βγαίνει έξω μόνο για εργασία, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, περίπατο, ικανοποίηση βασικών θρησκευτικών αναγκών, επίσκεψη σε νεκροταφείο και σε φαρμακείο.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, στα νοσοκομεία της Άνω Αυστρίας βγάζουν τους νεκρούς στους διαδρόμους και στο Σάλτσμπουργκ ήδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή από γιατρούς και νομικούς που θα αποφασίζει ποιος θα μπαίνει σε ΜΕΘ.

Την 1η Δεκεμβρίου, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας δήλωσε μέσα στο κοινοβούλιο ότι «οι κλινικές καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις» και ότι γίνεται διαλογή και στους… καρκινοπαθείς, καθώς «σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αποφασιστεί ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης»!

Πρόστιμο ή στη φυλακή!

Το Αριστερό Ινστιτούτο «Μομέντουμ» έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας και από την 1η Φεβρουαρίου η υποχρεωτικότητα συνδυάζεται με βαριά πρόστιμα. Οι ανεμβολίαστοι θα καλούνται από τις Αρχές. Αν αγνοήσουν δύο φορές την κλήση, επιβάλλεται πρόστιμο 3.600 ευρώ. Αν αποδειχθεί ότι έθεσε σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους το πρόστιμο μπορεί να φθάσει ως 7.200 ευρώ ή φυλάκιση έξι εβδομάδων.

Με το μέτρο συμφώνησαν όλα τα κόμματα (και οι Σοσιαλιστές και το Neos). Διαφώνησε μόνο ο ακροδεξιός Χέρμπερτ Κικλ, που την ημέρα της επιβολής του νέου λοκντάουν δήλωσε πως «από σήμερα η Αυστρία είναι μια δικτατορία»!

Ναι από τους Σοσιαλιστές, αν και κόβεται το επίδομα ανεργίας

Όσο για την αρχηγό των Σοσιαλιστών, την διακεκριμένη ιολόγο Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, μίλησε ξεκάθαρα. Όπως είπε, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν πρέπει να πεθαίνουν άνθρωποι στην Αυστρία επειδή δεν λαμβάνουν επαρκή ιατρική περίθαλψη επειδή τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά ενόψει της δραματικής εξέλιξης φαίνεται ότι είναι η μόνη έσχατη λύση για την αποτροπή μελλοντικών καραντινών. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα όσον αφορά στην εφαρμογή».

Αυτά είπε το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αυστρία. Αδύνατον να φανταστούμε πώς θα συμπεριφερόταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογη περίπτωση. Η διαφορά πάντως είναι πως οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες…

Μάλιστα, στην Αυστρία διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για όσους δεν αποδέχονται εργασία που απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πορτογαλία: Τέταρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στην Πορτογαλία, την οποία επικαλείται κάθε φορά ο κ. Τσίπρας – και η οποία χτυπήθηκε αλύπητα στις αρχές του χρόνου – κηρύχθηκε για τέταρτη φορά κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρά την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, που οφείλεται στην μεγάλη εμβολιαστική κουλτούρα της χώρας, από πλευράς κρουσμάτων η χώρα βρέθηκε σε υψηλό δύο μηνών.

Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας για την Πορτογαλία; Ότι εκεί λειτούργησαν με πειθώ και πως το πολιτικό σύστημα εκεί έχει αξιοπιστία! Η αλήθεια είναι πως εκεί έβαλαν τον ναύαρχο Ενρίκε Γκουβέγια ε Μέλο να επιβάλει τους εμβολιασμούς με στρατιωτικά παραγγέλματα, φορώντας την στολή του.

Όσο για τα περί αξιοπιστίας, η πορτογαλική κυβέρνηση μειοψηφίας έπεσε τον προηγούμενο Οκτώβριο και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, καθώς η Αριστερά… έριξε την Αριστερά!

Ολλανδία: Αναβολές νοσηλειών με την βοήθεια… ιερέων

Στην Ολλανδία, τα νοσοκομεία αναβάλλουν χημειοθεραπείες, μεταμοσχεύσεις, επεμβάσεις σε καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς. Είναι τόσο δραματική η κατάσταση που η Προτεσταντική Εκκλησία εκπαιδεύει τους ιερείς προκειμένου να συμπαρίστανται σε ασθενείς των οποίων αναβάλλονται οι επεμβάσεις.

Βέλγιο: Συμβιβασμοί και διαφωνίες επιστημόνων

Στο Βέλγιο, με ρεκόρ μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, τα νοσοκομεία αναβάλλουν κάθε μη επείγουσα περίθαλψη, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και το σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τις προάλλες συνήλθε για τρίτη φορά η Επιτροπή Διαβούλευσης της τετρακομματικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να προειδοποιεί πως πρέπει επιτέλους να πέσουν τα ταμπού και να ληφθούν αποφάσεις.

Στις 3 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή (CODECO), δεν προχώρησε σε δυναμικά μέτρα και δεν αποδέχθηκε τη σύσταση της επιστημονικής επιτροπής να κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια στις 8 μμ και όχι στις 11 μμ. Η χώρα ως γνωστόν διαθέτει εννιά υπουργούς υγείας και επτακομματική κυβέρνηση (Βαλόνοι και Φλαμανδοί όλων των αποχρώσεων - Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Χριστιανοδημοκράτες).

Οι υπουργοί υγείας Φλάνδρας και Βαλονίας δεν δέχθηκαν την σύσταση να κλείσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα δημοτικά σχολεία για δέκα μέρες. Ο πρωθυπουργός πρότεινε και έγινε αποδεκτή η συμβιβαστική λύση να κλείσουν στις 20 Δεκεμβρίου για τα Χριστούγεννα αντί για τις 24. Ο ίδιος ο υπουργός υγείας μίλησε για «απογοητευτικό συμβιβασμό».

Αλλά όχι μόνο αυτό. Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής βγήκαν με τα ονόματά τους και δήλωσαν πως τα μέτρα είναι σωστά, αλλά όχι επαρκή. «Αγνοούμε τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος», είπε ένας από αυτούς.

Τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής δήλωναν πως η κυβέρνηση δεν ακούει τις συμβουλές τους;

Ιταλία: Ομοψυχία και βαριά πρόστιμα

Στην Ιταλία τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν πάρει πάλι την ανιούσα, οι σταθμοί Πρώτων Βοηθειών έχουν αδειάσει από υγειονομικό προσωπικό και οι καρκινοπαθείς καταγγέλλουν ότι καθυστερούν οι επεμβάσεις τους. Ο πρωθυπουργός Ντράγκι έχει αναθέσει την διαχείριση της πανδημίας στον στρατηγό Φραντσέσκο Φιλιουόλο και από τις 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε όλους όσοι έρχονται επαφή με το κοινό (εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό σχολείων, αστυνομικοί, στρατιωτικοί και στο διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων μετά τους υγειονομικούς). Δεν απολύονται, αλλά διακόπτεται η μισθοδοσία τους.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπαίνει κανείς μόνο με τεστ και οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμα από 600 ως 1.300 ευρώ. Χωρίς να μιλήσει κανείς! Χωρίς κανείς να πει ότι οι πλούσιοι ανεμβολίαστοι πάνε με τις λιμουζίνες τους και πλήττονται οι φτωχοί – επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

«Καθιστές» διαδηλώσεις, καμιά παραφωνία

Επίσης, στην Ιταλία με νόμο οι διαδηλώσεις επιτρέπονται μόνο με την μορφή της καθιστικής διαμαρτυρίας. Και πάλι χωρίς να γίνει φασαρία. Άλλωστε τα συνδικάτα, με πρώτη την Cgil, με κομμουνιστική ιστορική διαδρομή, και τον γραμματέα της Μαουρίτσιο Λαντίνι, ζήτησαν από τον πρωθυπουργού Ντράγκι γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όταν στις 24 Νοεμβρίου αποφασίστηκε το σούπερ πράσινο πάσο - χωρίς αυτό δεν πας πουθενά εκτός από την εργασία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς - συμφώνησαν όλα τα κόμματα. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Σαλβίνι της Λέγκα (να μην ισχύσει στις «λευκές» ζώνες κατά την εορταστική περίοδο), αλλά το πήρε αμέσως πίσω. Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ντράγκι ήταν σαφής: «Κάθε παραφωνία γίνεται πρόσχημα για να μην εφαρμόζονται τα μέτρα και αφορμή για εντάσεις».

Στο Βατικανό η είσοδος επιτρέπεται μόνο με υγειονομικό πάσο ήδη από την 1η Οκτωβρίου.

Ελβετία: Πιέσεις από τα καντόνια

Στην Ελβετία, όπου από την αρχή της πανδημίας έφεραν τον στρατό στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις, αποφασίστηκαν νέα μέτρα, αλλά με πολλούς συμβιβασμούς λόγω των μεταξύ των καντονίων διαφωνιών. Σε σημείο που οι έρευνες δείχνουν πως οι Ελβετοί ζητούν περισσότερη πυγμή από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν «υποστηρίζει και σέβεται τα μέτρα»

Στην Ιρλανδία, όπου από την αρχή της πανδημίας ομονόησαν οι δύο προαιώνιο εχθροί του εμφυλίου του 1922 (Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκάελ) και με υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού, επέστρεψαν στους περιορισμούς μετά την χαλάρωση της 22ας Οκτωβρίου.

Προσέξτε τώρα: Το Σιν Φέιν, το κόμμα που υπήρξε το πολιτικό σκέλος του IRA, είχε τότε διαφωνήσει, αλλά με ήπιο τρόπο. Τώρα, η αρχηγός του Σιν Φέιν Μαίρη Λου Μακντόναλντ δήλωσε πως «υποστηρίζει και σέβεται τα μέτρα που κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς», αν και διαφωνεί με την προσέγγιση της κυβέρνησης. Ούτε «εγκλήματα», ούτε «είστε άχρηστοι», ούτε τίποτε. Σημειωτέον ότι η Ιρλανδία διαθέτει μόνο 200 κλίνες ΜΕΘ.

Δανία: Η εθνική ομοψυχία το μεγαλύτερο επίτευγμα

Στην Δανία, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ρεκόρ κρουσμάτων (και μάλιστα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020) και η χώρα επέστρεψε σε περιοριστικά μέτρα 2,5 μόλις μήνες μετά την άρση τους, όταν ανακοινώθηκε επίσημα πως «ο covid δεν αποτελεί πια κρίσιμη απειλή».

Και εκεί, όπως παντού, υπήρξε το γνωστό θέμα με το AstraZeneka, που αποσύρθηκε, όπως και το Τζόνσον, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί.

Στη Δανία, όμως, τα κόμματα έχουν μάθει να δουλεύουν μαζί. Τον Φεβρουάριο του 2021 η δεξιά αντιπολίτευση διαφώνησε με τον κυβερνητικό οδικό χάρτη για το άνοιγμα, αλλά αμέσως λειτούργησαν τα εθνικά αντανακλαστικά. Και η αντιπολίτευση έσπευσε να ανακοινώσει πως προτιμά να συνταχθεί με την κυβέρνηση προ του κινδύνου πόλωσης.

Σήμερα, το 80% των Δανών δηλώνει πως το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας ήταν ότι οι πολιτικές ηγεσίες τους ενώθηκαν μπροστά στην απειλή, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως αυτή η ομοψυχία βοήθησε τους Δανούς να υποφέρουν λιγότερο από τον εγκλεισμό, τα μέτρα και την εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού.

Μπάιντεν: Να μην πολιτικοποιείται η πανδημία

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα μέτρα. Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν για επιβολή προστίμου 70.000 δολαρίων (από 13.653) σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 700.000 δολάρια (από 136.532).

Οι τραμπικοί έχουν αντιδράσει στα μέτρα με μεγάλη σφοδρότητα και τρέχουν κάθε τόσο στα δικαστήρια κατά της υποχρεωτικότητας, που στις ΗΠΑ είναι γενική σε όλον τον δημόσιο τομέα, όπου ήδη οι εμβολιασμένοι αγγίζουν το 100%.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έκανε αναφορά στην ανάγκη να μην πολιτικοποιείται η πανδημία, που, όπως είπε, «αποτέλεσε ζήτημα διχασμού, έγινε κομματικό ζήτημα, κάτι που είναι θλιβερό. Είναι η στιγμή να ξεπεράσουμε αυτές τις διαιρέσεις».

Υποχρεωτικότητα παντού

Στην Γαλλία το πιστοποιητικό δεν θα ισχύει από 15 Δεκεμβρίου για τους άνω των 65 αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ στους υγειονομικούς η υποχρεωτικότητα έχει επιβληθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην Αγία Πετρούπολη το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό για τους άνω των 60 και άτομα με χρόνιες παθήσεις, αλλά και σε εργαζομένους σε βιομηχανία, μεταποίηση, κατασκευές, μεταφορές, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, φοιτητές άνω των 18 που κάνουν την πρακτική τους εκτός πανεπιστημίου.

Στη Λετονία με νόμο επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να απολύουν τους ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Στην Αυστραλία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, στη Νέα Ζηλανδία στους υγειονομικούς και στους εκπαιδευτικούς, στον Καναδά στους αστυνομικούς και στους υγειονομικούς, στην Καλιφόρνια από τον επόμενο χρόνο θα εμβολιάζονται υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές.

Τέλος, στον Λίβανο η επιστημονική επιτροπή αποφάσισε υποχρεωτικό εμβολιασμό από τις 10 Ιανουαρίου σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και τους εργαζόμενους στην υγεία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τις δημόσιες μεταφορές.

Μετά από όλα αυτά αναρωτιέται κανείς ποιο είναι το πρότυπο που θα ήθελε να ακολουθήσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος