8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

ΠΟΥ: Στα 200 τα κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε πάνω από 20 χώρες - Τι λέει το CDC για εμβολιασμό

ΠΟΥ: Στα 200 τα κρούσματα ευλογιάς πιθήκων σε πάνω από 20 χώρες - Τι λέει το CDC για εμβολιασμό

Σχεδόν 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 20 χώρες ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το τι πυροδότησε το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ευθύνονται τυχόν γενετικές αλλαγές στον ιό.

«Η πρώτη αλληλουχία του ιού δείχνει ότι το στέλεχος δεν διαφέρει από τα στελέχη που μπορούμε να βρούμε σε ενδημικές χώρες και (αυτή η εστία) πιθανότατα οφείλεται περισσότερο σε μια αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά», δήλωσε η Σιλβί Μπράιαντ, διευθύντρια πανδημίας και επιδημίας του ΠΟΥ.

Για τον αριθμό των κρουσμάτων, «δεν ξέρουμε αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε η Δρ Σιλβί Μπράιαντ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι την Τετάρτη 219 κρούσματα. Σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέφερε 98 κρούσματα, η Βρετανία 90 και η Πορτογαλία 74.

Εντωμεταξύ, οι αρχές της Αργεντινής επιβεβαίωσαν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Λατινική Αμερική, ενώ ερευνούν ένα ακόμη «ύποπτο», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Συστάσεις για εμβολιασμό

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή συστάσεις από την ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του, για ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων αποκλειστικά για υγειονομικούς που εργάζονται σε περιβάλλοντα με ιούς όπως και η ευλογιά των πιθήκων.

Το εμβόλιο Jynneos, κατασκευασμένο από τη Bavarian Nordic, θα είναι διαθέσιμο για εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηριακό προσωπικό τη στιγμή που οι λοιμώξεις από την ευλογιά των πιθήκων έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019. Αξιωματούχοι του CDC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι βρίσκονταν στη διαδικασία απελευθέρωσης ορισμένων δόσεων του εμβολίου Jynneos για άτομα που έρχονται σε επαφή με όσους νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχαν πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις ενός παλαιότερου εμβολίου ευλογιάς που ονομάζεται ACAM2000, κατασκευασμένο από την Emergent BioSolutions, το οποίο ωστόσο έχει σημαντικές παρενέργειες.

Διαβάστε ακόμα:

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προσβάλει τους πάντες - Οι τρόποι μετάδοσης