ΠΟΥ: «Πολύ σπάνια» τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

ΠΟΥ: «Πολύ σπάνια» τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορoνοϊού είναι «πολύ σπάνια», ανέφεραν ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λίγες ώρες μετά την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας. 

Η υποεπιτροπή COVID-19 της Παγκόσμιας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ (GACVS) η οποία εξέτασε αναφορές σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca COVID-19 ανέφερε ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες «η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου και της εμφάνισης θρόμβων αίματος  θεωρείται εύλογη αλλά δεν επιβεβαιώνεται. Απαιτούνται ειδικές μελέτες για την πλήρη κατανόηση της πιθανής σχέσης μεταξύ εμβολιασμού και πιθανών παραγόντων κινδύνου».

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ.

Η υποεπιτροπή GACVS θα συνεχίσει να συλλέγει και να επανεξετάζει περαιτέρω δεδομένα, όπως συνέβη από την αρχή του προγράμματος εμβολίων COVID.