ΠΟΥ: Παγκόσμια πανδημία ο κορονοϊός

ΠΟΥ: Παγκόσμια πανδημία ο κορονοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο νέος κορονοϊός συνιστά πανδημία για τον πλανήτη. «Ανησυχούμε πολύ τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και τη σοβαρότητα όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας», τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους.

«Από τις 118.000 περιπτώσεις στον πλανήτη σε 114 χώρες, το 90% είναι σε τέσσερα κράτη», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Παράλληλα σημείωσε ότι 81 χώρες δεν έχουν αναφέρει περιστατικά, ενώ 57 έχουν δημοσιεύσει 10 ή λιγότερα κρούσματα.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των περιστατικών εκτός Κίνας αυξήθηκε κατά δεκατρείς φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί τριπλασιάστηκε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Και πρόσθεσε: «Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, περιμένουμε ο αριθμός των περιστατικών, των θανάτων και των χωρών που θα πληγούν, να αυξηθεί».

Ο Τ. Γκεμπρεγιέσους ανέφερε ότι αρκετές χώρες κατάφεραν να περιορίσουν και να ελέγξουν τη διασπορά, ενώ παράλληλα επέπληξε κάποιες άλλες καθώς δεν έδρασαν αρκετά γρήγορα ή δραστικά για να περιορίσουν την εξάπλωση.