Ηλ. Μόσιαλος: Πώς θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα - Τι είπε για εμβόλιο και lockdown

Πώς θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα - Τι είπε για εμβόλιο και lockdown

Στο πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνοντας ότι «θα εξαρτηθεί από συνδυασμό παραγόντων», ενώ έκανε και έναν απολογισμό για το πού βρίσκεται η παγκόσμια προσπάθεια για ανάπτυξη εμβολίου κατά του covid-19.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 για την ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα, ο καθηγητής του LSE ανέφερε πως «αν έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70%, αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού θα είμαστε κοντά. Αν η αποτελεσματικότητα πέσει στο 50% θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και να έχουμε και ένα 10% που να έχει περάσει τον ιό για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης».

«Ακόμα, πάντως, και αν φτάσουμε στο 30% της ανοσίας της αγέλης θα ειναι σημαντικό βήμα για την ανάσχεση της νόσου» πρόσθεσε τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Μπορεί η δεύτερη γενιά εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματική».

Ο κ Μόσιαλος είπε ότι «έχουμε 300 εμβόλια σε εξέλιξη» και στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια - πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία. Άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για την φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση».

«Πρόκειται για εντυπωσιακά δεδομένα για περίοδο 9 μηνών που μάθαμε για τον κορονοϊό» σχολίασε.

Ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να έχουμε ανακάλυψη καινούργιας θεραπείας χωρίς παρενέργειες. Το θέμα είναι αν διαρκούν πολύ και πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με το όφελος»

Όπως είπε, «το ερώτημα είναι πότε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3» εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο».

«Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία», σημείωσε.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειμώνα

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διάστημα από το Νοέμβριο και κυρίως μέχρι τον Φεβρουάριο που αλλάζει ο καιρός «ότι αρχίζουμε περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται» για κρούσματα κορονοϊού και νεκρούς «και γιατί έχουμε φάρμακα και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας. Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα».

Εξήγησε ακόμα ότι «είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες» καθώς «η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες». «Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αν υπάρχουν κρούσματα σε νεότερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες η ανησυχία θα είναι μικρή».

Ο καθηγητής του LSE είπε επίσης ότι δεν πρέπει επ' ουδενί να υπάρξει «ξανά lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστηρα και ποιος όχι».