Πώς θα αξιοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι για τα τραπέζια
Εστίαση

Πώς θα αξιοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι για τα τραπέζια

Τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι χώροι για να υπάρξουν περισσότερα τραπέζια στα καταστήματα εστίασης εξήγησε ο Νίκος Παπαθανάσης, τονίζοντας πως θα υπάρξουν κανόνες για τις αποστάσεις και «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και εσωτερικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί μπροστά με σχετικό βάθος για να αξιοποιηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα εσωτερικό των καταστημάτων εφόσον το άνοιγμα του επιτρέπει να το έχει στο βάθος ως ημιυπαίθριος χώρος».

Σε κάθε περίπτωση «δεν θα είναι "σαρδέλα" τα τραπεζοκαθίσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός είναι για τα καταστήματα εστίασης να ανοίξουν την 1η Ιουνίου προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αν όλα πάνε καταπληκτικά μέχρι τις 18-20 Μαΐου θα το δούμε τότε αν μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα».

Όσον αφορά τα μπαρ ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση γιατί θα ακολουθήσουν την εστίαση, ενώ για τα beach bar τόνισε πως «όταν ανοίξουν θα έχουν αποστάσεις ασφαλείας οι ξαπλώστρες που θα βοηθά να μην έχουμε πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού».

Τ. Θεοδωρικάκος: Τις επόμενες μέρες η ρύθμιση για την εστίαση

Η νομοθετική ρύθμιση για τα καταστήματα εστίασης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αν όχι μέχρι το τέλος αυτής, δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας πως έχει ζητήσει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά να επισπεύσει τη διαδικασία, «αφού όλοι κινούμαστε βάσει των οδηγιών που μας δίνουν η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Πολιτική Προστασία».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι επιχειρήσεις εστίασης είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, υπάρχουν ωστόσο και φωνές που ζητούν να ανοίξουν νωρίτερα. «Μακάρι να τα καταφέρουμε να ανοίξουν και πριν την 1η Ιουνίου, εμείς θα το θέλαμε και νωρίτερα, αν φυσικά πάνε όλα καλά και μηδενιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αφού πάμε βάσει της επιτροπής λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή Τσιόδρα».

Όσον αφορά επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως σε αυτές τις περιπτώσεις «θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο»..

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι, «θα ήταν μεγάλη διευκόλυνση, όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο».

Σημειώνεται πως σήμερα στις 8 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) θα συμμετάσχει στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» (άδειες καρέκλες). Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καθισμάτων.