Πώς η Λίνα Μενδώνη απέτρεψε την απεργία στην Αρχαία Ολυμπία

Πώς η Λίνα Μενδώνη απέτρεψε την απεργία στην Αρχαία Ολυμπία

Πώς θα σας φαινόταν αν πηγαίνατε εκδρομή το περασμένο τριήμερο στην αρχαία Ολυμπία και βρίσκατε κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο όπως και το αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων; Θα ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί, σε κάθε περίπτωση αλλά ακόμα περισσότερο σε αυτήν που διανύουμε με τον κορονοϊό να απειλεί τον τουρισμό μας, σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να στείλουμε στο εξωτερικό δυσφημιστικές εικόνες. Μια κίνηση ματ της Λίνας Μενδώνη, έφερε σοβαρό αποτέλεσμα και όλοι οι σχετικοί με την πολιτιστική κληρονομιά μας χώροι λειτούργησαν άψογα, παρά τους κινδύνους ή τους φόβους περί του αντιθέτου.

Αν είσαι υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και πληροφορηθείς πως υπάρχει αναταραχή στην αρχαία Ολυμπία και οι φύλακες σκέφτονται να μην εργαστούν την Κυριακή επειδή έρχεται κρουαζιερόπλοιο από τη Γένοβα, δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: ή να αλλάξεις πλευρό και να σκεφτείς ότι οι περίπου 2.000 επισκέπτες θα βρουν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία, αλλά θα… λιαστούν. ‘Η να αποφασίσεις να ακυρώσεις άλλο επαγγελματικό ταξίδι και να σπεύσεις στην Ηλεία, να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα. Η επιλογή σου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ή μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Όπως ακριβώς και έγινε.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με επιστήμονες που αγαπούν την Ελλάδα και τη βοηθούν σε υποθέσεις εθνικών συμφερόντων, στη βρετανική πρωτεύουσα. Όμως, πληροφορήθηκε τις κινήσεις κάποιων συνδικαλιστών, που συντάσσονταν με όσους ήθελαν να ματαιωθεί ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου στο Κατάκολο επειδή θα ερχόταν από τη Γένοβα. Η ανησυχία για τον κορονοϊό είναι θεμιτή, αλλά δεν είναι δυνατόν να καθορίζει την πολιτική ενός κράτους. Εν προκειμένω, οι διοικητικές αρχές της περιφέρειας επέμεναν πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου.

Η Λίνα Μενδώνη αποφάσισε, λοιπόν, να κατέβει στην αρχαία Ολυμπία ώστε να ακούσει το προσωπικό και να φροντίσει να επιλυθεί το θέμα. Αλλωστε, είχε και άλλες δουλειές να κάνει, ενόψει της προετοιμασίας για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και όλων όσα θα γίνουν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εσπευσε, και όλα πήγαν καλά. Καλύτερα από καλά θα έλεγε κάποιος, αφού καμιά ανησυχία για τον κορονοϊό δεν εκφράσθηκε από εργαζόμενο. Ολοι τη διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Την κρίσιμη ημέρα ήταν στον αρχαιολογικό χώρο και είδε τα πράγματα να εξελίσσονται σωστά. Χαιρέτισε τους τουρίστες που εισέρχονταν από νωρίς και πραγματοποίησε αυτοψία με υπηρεσιακούς παράγοντες και με την έφορο αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλια. Συνάντησε επίσης εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετείχε σε συσκέψεις. Με δύο λόγια, έκανε όσα είχε προγραμματίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για όποιον την γνωρίζει, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε όλο τον δημόσιο βίο της και στην επιστημονική της καριέρα είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμη αλλά και καλά προετοιμασμένη. Ανήκει στων «φρονίμων τα παιδιά» και μελετά πάντοτε όλες τις πλευρές ενός θέματος πριν καταλήξει σε απόφαση. Επίσης, προβλέπει, ώστε να μην τρέχει πίσω από τα γεγονότα. 

Η Λίνα Μενδώνη συνέχισε χωρίς διακοπές τριημέρου ή έστω ημέρας τη δουλειά της στο υπουργείο Πολιτισμού. Χθες παρουσίασε τον νέο πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Παναγιώτη Νταή και έθεσε τις προτεραιότητες σε αυτό τον κρίσιμο τομέα. Επίσης, υπέγραψε την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Η ίδια είχε ζητήσει να απομαγνητοφωνηθούν τα πρακτικά πριν  υπογράψει, ώστε να έχει πλήρη εικόνα του τι αναφέρθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα και θα  συνεχίσει τη δουλειά της προσπαθώντας όχι να έχει επιτυχίες, αλλά να υπηρετήσει σωστά την πατρίδα, όπως η ίδια δεν κουράζεται να λέει.