ΠΟΜΙΔΑ: Πόσο θα ωφεληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Πόσο θα ωφεληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Θετική κίνηση χαρακτήρισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο γενικός γραμματέας επικοινωνίας της ΠΟΜΙΔΑ Μάνος Κρανίδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η επιβάρυνση των πολιτών μειώνεται κατά 350.000.000, ποσό το οποίο, όπως είπε, θα κατευθυνθεί στην τόνωση της οικονομίας.

Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων ξεπερνάει τα 850 δισεκ. ευρώ. Από τα 6,2 εκατ. των ιδιοκτητών ακινήτων που είναι υπόχρεοι να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, τα 5 εκατ. θα επωφεληθούν από τη μείωση αυτή, σημείωσε ο κ. Κρανίδης.

Από τους υπόλοιπους, σε ένα 14% δεν θα υπάρξει μεταβολή, ενώ σε ένα 6% θα αυξηθεί. Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου θα γίνουν σε ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ. Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πληρώσουν για πρώτη φορά εφέτος ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, αυτός πλέον ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα, παραμένει όμως ως έχει για τα νομικά πρόσωπα. Πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι να καταργηθεί, είπε ο κ. Κρανίδης.

Για τα ενοίκια

Ευκαιρία να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ανέφερε ο γγ της ΠΟΜΙΔΑ.

Σημείωσε πως υπάρχει μια στρέβλωση της αγοράς επειδή τη δεκαετία του μνημονίου δεν χτίστηκαν νέες οικοδομές με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λίγα σπίτια με σύγχρονες προδιαγραφές.

Τόνισε ότι η επιβολή πλαφόν δεν είναι λύση, γιατί θα λειτουργούσαν όλοι παράνομα, εκτός αγοράς, προσθέτοντας ότι η λύση είναι η δημιουργία προσφοράς, ώστε να εξισορροπηθεί η ζήτηση και να πέσουν σε λογικά επίπεδα οι τιμές. 

Έφερε ως παράδειγμα τα χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου που κάθονται και τα οποία θα μπορούσε να τα ρίξει στην αγορά φτιάχνοντας κοινωνικές κατοικίες με χαμηλά ενοίκια για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ένα επίσης πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ που μένει ανικανοποίητο είναι ότι στον ΕΝΦΙΑ δεν δίνεται η δυνατότητα πάγιας πληρωμής είπε ο κ. Κρανίδης. Θα κερδίσει και ο ιδιοκτήτης μια μικρή έκπτωση και το κράτος θα πάρει μαζεμένο ζεστό χρήμα.