Πολυετής ακρίβεια με ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη στο βασικό σενάριο

Πολυετής ακρίβεια με ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη στο βασικό σενάριο

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και πάλι πίσω. Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι οικονομικές προβλέψεις καθώς δεν λένε να τελειώσουν οι επί τα χείρω αναθεωρήσεις για το ελληνικό ΑΕΠ. Όσο πιο σοβαρές εξελίσσονται οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο επιδεινώνονται οι συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Και ενώ οι πιο πρόσφατες επίσημες προβλέψεις υποβαθμίζουν τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέριξ του 3%, από άνω του 4,5% πριν τον πόλεμο, οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν μοντέλα με ακόμη χειρότερες επιδόσεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.

Το Liberal επικοινώνησε με δύο αναλυτές ξένων οίκων που αυτές τις ημέρες τρέχουν μοντέλα που βασίζονται σε νέες παραδοχές. Οι νέες προβλέψεις που θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι για ανάπτυξη κοντά στο 2% και για πληθωρισμό που θα διατηρηθεί άνω του 8% σχεδόν έως τον Οκτώβριο.

Κάπως έτσι το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη αν και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι εντέλει η οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει τα χειρότερα, ήτοι δεν θα υποχωρήσει σε ύφεση και δεν θα βιώσει μία μακρά περίοδο πληθωρισμού.

Πριν οι αναλυτές μας αποκαλύψουν τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική οικονομία και οι δύο τόνισαν ότι ανεξάρτητα από το αν θα επιδεινώνονται ή θα βελτιώνονται οι συνθήκες, οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων φέτος θα γίνονται συχνότερα ακόμη και από την πανδημία. Και αυτό γιατί οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τόσο ραγδαίες και αλληλεπιδρούν τόσο πολύ μεταξύ τους που μέχρι να γίνει μία πρόβλεψη έχουν αλλάξει ήδη τα δεδομένα και κινδυνεύει να καταστεί παρωχημένη.

Ειδικότερα για τον πληθωρισμό, οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για κορύφωση του φαινόμενου μέσα στους επόμενους μήνες. Στην Ευρώπη έως τον Ιούλιο ενώ στις ΗΠΑ μπορεί να δούμε το υψηλότερο επίπεδο των τιμών ακόμη και τον Μάιο. Όπως και να’ χει, το βασικό σενάριο σήμερα είναι ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα 12μηνο, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από την κορυφή θα είναι βασανιστικά αργή.

Οι νέες προβλέψεις, λοιπόν, αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα είναι αισθητές για ολόκληρο το 2022 και για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να διατηρείται για αρκετούς μήνες, ενδεχομένως έως τον Οκτώβριο, πάνω από το 8% και να κλείνει το έτος πάνω από το 7,5%.

Μέχρι να… χειροτερέψουν οι προβλέψεις, το βασικό σενάριο για το 2023 λέει ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα αφού από τον Μάρτιο οι τιμές θα συγκρίνονται με τον ήδη «ακριβό» Μάρτιο του 2022 και επομένως το φαινόμενο θα ξεφουσκώσει έως το καλοκαίρι για να κινηθεί αρχικά στο 3% και έπειτα προς τον στόχο της ΕΚΤ στο 2% το 2024.

Προσοχή, όμως. Ακόμη και μετά τον Μάρτιο του 2023, ένας πληθωρισμός της τάξης του 3% ή 4% συνεπάγεται ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες από σήμερα, άρα η ακρίβεια θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, αφού δύσκολα οι μισθοί θα ακολουθήσουν ανοδικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα υποστεί τεράστιο πλήγμα καθώς η ενεργειακή κρίση θα διαχέεται στα πάντα και οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με φόντο και τις επιπτώσεις του πολέμου. Ξαναλέμε όμως ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όσο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο καλό σενάριο το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 4%. Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ολοένα λιγότερες πιθανότητες έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την ενέργεια και την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν αποκλειστεί. Και πάλι, η τελική επίδοση θα κριθεί από τον τουρισμό. Το βασικό σενάριο που ξέρουμε κάνει λόγο για ανάπτυξη 3%, όμως οι αναλυτές κάνουν προβολές με ανάπτυξη ακόμη και χαμηλότερη του 2%. Όχι γιατί αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, αλλά γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.