Πολωνία: Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Πολωνία: Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Μάιο αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο νυν πρόεδρος Αντρέι Ντούντα θεωρείται φαβορί για να λάβει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρου, ωστόσο, η επανεκλογή του δεν θα είναι εύκολη σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο βρεθεί αντιμέτωπος με τον φιλελεύθερο δήμαρχο Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρζασκοβσκι. Πιθανότα ο Ντούντα δε θα ηττηθεί αν αντίπαλός του είναι ο παρουσιαστής της τηλεόρασης Σζιμον Χολόβνια.

Μια νίκη του Τρσασκόφσκι θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα στην κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), η οποία προώθησε σειρά πολύ αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με το PiS, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες για να εξαλειφθεί η διαφορά στις τάξεις των δικαστών.

Κοινός παρονομαστής για τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η φιλοευρωπαϊκή στάση και η δέσμευση ότι θα ακυρώσουν τις αμφιλεγόμενες ευρείες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το PiS τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το κυβερνών κόμμα είναι επίσης γνωστό για την ρητορική που χρησιμοποιεί κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ηγέτης του κόμματος Νόμος και Τάξη, και οι πιο ισχυροί πολιτικοί στην Πολωνία, από βήματος του συνεδρίου του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο διακήρυξαν ότι πρόκειται για έναν πόλεμο τον οποίο η Πολωνία πρέπει να κερδίσει για να επιζήσει: «Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό (το φαινόμενο). Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολωνική οικογένεια. Πρέπει να την υπερασπιστούμε με μανία γιατί αποτελεί απειλή για τον πολιτισμό, όχι μόνο για την Πολωνία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, για ολόκληρο τον πολιτισμό που βασίζεται στον χριστιανισμό» ήταν μερικά από τα λόγια του υπερσυντηρητικού ηγέτη.

Ο Ράφαλ Τρζασκόφσκι χαρακτήρισε πάντως την αναμέτρηση ως μια μοναδική ευκαιρία για την επαναφορά της λειτουργίας των θεσμών και την αποκατάσταση των σχέσων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και επισήμανε πως η επανεκλογή του θα οδηγήσει στην διατήρηση των παραδοσιακών αξιών της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρόεδρος βρέθηκε προ ημερών στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία εξασφάλισε την δέσμευση του για στενότερη αμυντική συνεργασία.

Επικριτές τονίζουν πως η επίσκεψη Ντούντα στον Λευκό Οίκο επιλέχθηκε σε αυτή τη χρονική συγκυρία με σκοπό την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας επανεκλογής του.