7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Politico: Έκπληκτοι οι πιστωτές από το ελληνικό άνοιγμα στην Παγκόσμια Τράπεζα - Περιπλέκει το πρόγραμμα διάσωσης

Politico: Έκπληκτοι οι πιστωτές από το ελληνικό άνοιγμα στην Παγκόσμια Τράπεζα - Περιπλέκει το πρόγραμμα διάσωσης

Σε δημοσίευμά του το περιοδικό Politico σχολιάζει ότι η προσέγγιση που φαίνεται να επιχειρεί η Αθήνα στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια, απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Αθήνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη «λήψη ενός δανείου ύψους 3 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών και προγραμμάτων για την απασχόληση». Ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το μέγεθος του ποσού του δανείου, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκει η Αθήνα θα αποτελέσει μέρος μιας πρωτοβουλίας με σκοπό τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης «πιεστικών προκλήσεων» σε θέματα «μακροπρόθεσμης ανεργίας, ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και κοινωνικής προστασίας». 
   
Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση έχει δημιουργήσει έκπληξη στους αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ενώ επίσης προβληματίζει αναλυτές, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Εάν η Παγκόσμια Τράπεζα αποδεχθεί το αίτημα, η Ελλάδα θα επωμιστεί περισσότερο χρέος, με πρόσθετες απαιτήσεις από έναν ακόμη οικονομικό οργανισμό, ενώ αυτή τη στιγμή καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΜΣ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι πολύ χαρούμενοι από το αίτημα της Ελλάδας για νέα κεφάλαια» σημείωσε αξιωματούχος της ΕΕ, την περασμένη Πέμπτη. Στη Γερμανία, η είδηση ??περί του δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα ζήτημα» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού προγράμματος, αν και «θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τις συνομιλίες», δήλωσε πηγή από τη Bundestag.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή κεφαλαίων σε φτωχές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και πηγές έχουν απορρίψει κάθε ιδέα ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα.

Σημάδι απελπισίας

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια δανειοδότηση ενδέχεται να αποβεί δυσμενής για τη χώρα. «Εάν η Ελλάδα όντως εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτό θα ήταν κυρίως σημάδι απελπισίας», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Pantheon Macroeconomics. «Υπάρχει ένα μάλλον δυσάρεστο στίγμα γύρω από την προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα για μια θεωρητικά "ανεπτυγμένη" οικονομία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει πιο γρήγορα πρόσβαση στις αγορές ομολόγων», συμπλήρωσε ο ίδιος.