Ποιοι είναι οι 4 προτεινόμενοι για τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ

Ποιοι είναι οι 4 προτεινόμενοι για τη θέση του Προέδρου του ΣτΕ

Τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά και την αποχώρηση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Αθανάσιος Ράντος συγκέντρωσε τις περισσότερες θετικές ψήφους και ακολούθησε η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου ενώ ισοψηφήσαν στην τρίτη θέση η Ειρήνη Σαρπ και Δημήτρης Σκαλτσούνης. 

Να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του, κατά την οποία θα επιλέξει έναν. Επικρατέστερος θεωρείται, με βάση και την επετηρίδα, ο Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος και στη σχετική ψηφοφορία στη διάσκεψη συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία. 

Ωστόσο, η θητεία του κ. Ράντου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και συνεπώς εφόσον επιλεχθεί θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία σχετικά σύντομα. Σε κάθε περίπτωση το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να επιλέξει κάποιον από οποιοδήποτε πρόσωπο από αυτά που προτάθηκαν.

Τέλος, σε ερχόμενη διάσκεψη των προέδρων θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για να καλυφθεί η θέση του αντιεισαγγαλέα του Αρείου Πάγου, που θα κενωθεί λόγω της επιλογής ενός εκ των ανωτέρων στη θέση του προέδρου του ΣτΕ.