Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται την έκπτωση 80% στα ενοίκια

Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται την έκπτωση 80% στα ενοίκια

Μείωση ενοικίου κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές τον Δεκέμβριο, ανεξάρτητα από το εάν επανέλθουν σε κανονική λειτουργία τους μήνες αυτούς, σύμφωνα με το μέτρο που ανακοίνωσε ο χτες πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος προκειμένου να μην έχουν άλλες απώλειες, ενώ αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%. Σημειώνεται μάλιστα ότι κράτος θα καλύψει το 60% του μηνιαίου μισθώματος και όχι της ζημίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα για τους ιδιοκτήτες, ενώ το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Οι πληττόμενες επιχειρήσεις τις οποίες αφορά το μέτρο υπολογίζονται σε περισσότερες από 200.000 και πρόκειται για εστιατόρια, καφέ, μπαρ, καταστήματα ένδυσης, όπως και τις περισσότερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια που παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή. Επίσης περιλαμβάνει και τα καταστήματα που υπολειτουργούν μέσω click away.

Πρακτικά, ως παράδειγμα, σε επιχείρηση που μισθώνει ακίνητο για 1.000 ευρώ τον μήνα, ο επιχειρηματίας θα πληρώσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 200 ευρώ τον κάθε μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα εισπράξει από το δημόσιο ταμείο 600 ευρώ για κάθε μήνα, χωρίς φόρους και εισφορές.

Σημειώνεται τέλος,  ότι όπως όλα δείχνουν, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια έκπτωση που έχουν σήμερα, δηλαδή στο 40% επί του ενοικίου τους.