Πλημμύρες στη Μάνδρα: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

Της Αναστασίας Τσιβγούλη

Ένας ασθενής με χρόνιο νόσημα καταλήγει στην εντατική, κινδυνεύοντας να πεθάνει. Την επομένη πρέπει να χειρουργηθεί για να αποφύγει τα χειρότερα, όμως οι γιατροί τον κρατούν διασωληνωμένο μέχρι να ολοκληρωθούν τυπικές, χρονοβόρες διαδικασίες για να μπορέσουν να επέμβουν και να τον σώσουν. Αν προλάβουν…

Αυτό περίπου συμβαίνει στην περίπτωση της Μάνδρας Αττικής και δυστυχώς δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση στη χώρα μας. Έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες από τον εφιάλτη της φονικής πλημμύρας, που σκότωσε 23 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Μάνδρας προσεύχονται και απλώς ελπίζουν σε όλο αυτό το διάστημα να μην ξαναζήσουν τα ίδια.

Τα «μεγάλα λόγια» για «μεγάλα έργα» την επομένη της τραγωδίας έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία και τις αίθουσες συσκέψεων των αρμοδίων. Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να προφυλαχθούν, έχοντας φθάσει στο σημείο να υψώνουν παράνομα τοιχία με σκυροδέματα στις αυλές τους, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα κινδυνεύσουν να πνιγούν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Καταστήματα έχουν κλείσει, άλλα υπολειτουργούν, σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς οι τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί είναι αδύνατον να καλυφθούν με τα ποσά των 5.000 έως 8.000 ευρώ που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. «Το τυπικό μέρος καλύπτει το ουσιαστικό. Οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί αφαίμαξη οικονομική, τα μηνύματα που παίρνω από τους ιδιοκτήτες τους είναι άκρως ανησυχητικά. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και η καθυστέρηση των έργων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» δηλώνει στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Δυτικής Αττικής και πρώην δήμαρχος Μάνδρας Γιώργος Δρίκος.

Ψάχνουν ακόμη τους υπεύθυνους

«Από τον πρώτο μήνα θα έπρεπε να χαρακτηριστούν επείγοντα τα αντιπλημμυρικά έργα και να έχουν ήδη ξεκινήσει να αποκαθιστούν την οδική προσβασιμότητα της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών και την αποζημίωση των επιχειρήσεων για να λειτουργήσουν σωστά. Ψάχνουν ακόμη να βρουν τους υπεύθυνους και ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν για να πράξουν τα αυτονόητα. Οι κάτοικοι προσπαθούν να καλύψουν μόνοι τους τις ζημιές, αυτά θα έπρεπε να καλυφθούν άμεσα από την πολιτεία και ο χρόνος να λειτουργήσει υπέρ μας και όχι εις βάρος μας» συμπληρώνει. «Αυτό δεν έγινε, πέρασε πολύς καιρός πλέον χωρίς να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα και οι μικρές αποζημιώσεις που δόθηκαν επουλώνουν και δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Μπορεί μια επιχείρηση που έπαθε 100, 200 χιλιάδες ευρώ ζημιά να λειτουργήσει ενώ έχει παράλληλα τεράστιες υποχρεώσεις, όπως να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και διάφορους άλλους φόρους;

Είναι τουλάχιστον 200 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Μάνδρας που έχουν πληγεί σοβαρά, πολλές άλλες είναι στη βιομηχανική περιοχή και στον περιφερειακό δρόμο, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα μέσα στο οδικό δίκτυο που λειτουργούν επίσης σε βάρος των επιχειρήσεων» τονίζει ο κ. Δρίκος. «Το επείγον πλέον ύστερα από 9 μήνες έχει πολλά ερωτηματικά. Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Οι κάτοικοι δεν μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που υπέστησαν. Η Περιφέρεια μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση, αλλά το επιθυμητό με το εφικτό απέχει πολύ» αναφέρει ο κ. Δρίκος.

Οι κάτοικοι της Μάνδρας, όπως λένε, ούτε ακούνε ούτε βλέπουν κάτι να γίνεται όλους αυτούς τους μήνες. Εύχονται απλώς να μη βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τον ίδιο εφιάλτη. «Τίποτε δεν έχει γίνει, γράφονται πολύ περισσότερα από όσα γίνονται, έχω επικοινωνήσει με πολεοδομία, Περιφέρεια και ΙΓΜΕ και κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να μας πει κάτι που να έχει οριστικοποιηθεί. Δεν ξέρουμε καν πότε θα ξεκινήσει κάποιο έργο και αν θα καλύψει τελικά τον όγκο του νερού. Δεν μας λένε τίποτα, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο, καμία ενημέρωση για το πώς θα κινηθεί η πολιτεία για να μας προφυλάξει» αναφέρει η κυρία Δ.Ν., κάτοικος της περιοχής.

Άπραγη η πολιτεία

«Το μοναδικό έγγραφο που λάβαμε ήταν από τη δήμαρχο της Μάνδρας για να μην κάνουμε καμία τεχνική παρέμβαση χωρίς άδεια. Ωστόσο, όλοι σχεδόν έχουμε υψώσει τοίχους γύρω από τα σπίτια μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την περιουσία μας, τη ζωή μας - αφού πήραμε την απόφαση να μείνουμε εδώ κάνουμε ό,τι δεν κάνει η πολιτεία. Κάποιοι έχουν παρατήσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους κι έχουν φύγει, ενώ όσοι μείναμε εδώ ψυχολογικά έχουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα όσο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι με το επίμαχο θέμα, που είναι το έργο στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης» προσθέτει.

Οπως πάντως διατείνεται η περιφερειακή αρχή Αττικής της Ρένας Δούρου σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017 στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου και για τη στήριξη των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν».

Έτσι, εκτός από στήριξη των κοινωνικών δομών στις περιοχές αυτές, η Περιφέρεια ετοιμάζει ανάπτυξη... έξυπνων εφαρμογών. Η αντιπλημμυρική θωράκιση μπορεί να περιμένει!

«Ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση οι καταγγελίες

Για την κυβέρνηση, πάντως, αυτές οι καταγγελίες είναι προφανώς «ψιλά γράμματα» και επιμένουν πως τηρείται στην περίπτωση της Μάνδρας η διαδικασία του... κατεπείγοντος! Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών, ενώ η δημοπράτηση για το κρισιμότερο όλων, που είναι το αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης, θα γίνει τέλος Αυγούστου.

«Τα βασικά προβλήματα είναι δύο. Η αποκατάσταση της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών και το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης - Σούρες. Για να ξεκινήσει οποιοδήποτε έργο με νόμιμες διαδικασίες, θα πρέπει να περάσεις υποχρεωτικά από τον λαβύρινθο των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα η κατάσταση στη χώρα. Αλλά είναι οι νόμιμες διαδικασίες αυτές, που δεν μπορείς να τις υπερβείς» λέει ο κ. Βασιλείου.

«Σε ό,τι αφορά την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών, υπολογίζοντας αυτές τις διαδικασίες, είχαμε πει πως η δημοπράτηση της εργολαβίας θα γινόταν μέχρι τέλος Μαΐου και η δημοπράτηση για το ρέμα Αγίας Αικατερίνης - Σούρες θα γινόταν τέλος Αυγούστου. Αυτά προχωράνε. Για την παλαιά Εθνική οδό, το συμβούλιο τεχνικών έργων του υπουργείου Υποδομών συνεδρίασε με βάση μια κυβερνητική απόφαση με διαδικασία κατεπείγοντος, όπως γίνεται και για το ρέμα, και αποφασίστηκε η επίταξη.

Η δημοπράτηση της εργολαβίας είναι εδώ και 20 μέρες σε μια οικονομική επιτροπή, δόθηκαν προσφορές και από την περασμένη εβδομάδα υπάρχει οριστικός ανάδοχος. Τώρα βρίσκονται σε ελεγκτικά συνέδρια για να γίνουν οι τελευταίες διαδικασίες και η πρόβλεψη είναι ότι θα μπουν μηχανήματα για αποκατάσταση της Εθνικής οδού μέσα στο καλοκαίρι» αναφέρει ο κ. Βασιλείου και εξηγεί και τη διαδικασία για το αντιπλημμυρικό έργο της Αγίας Αικατερίνης - Σούρες.

«Πήραμε την περασμένη εβδομάδα δικάσιμο για το θέμα των απαλλοτριώσεων στις 23 Οκτωβρίου. Περιμένουμε ταυτόχρονα και σχετικές αποφάσεις του συμβουλίου τεχνικών έργων. Επειδή τα έργα αυτά γίνονται με τη μορφή του κατεπείγοντος, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, αρκεί να γίνει η δικάσιμος, να καταθέσεις τα χρήματα για να γίνει η διαδικασία απαλλοτριώσεων κι εφόσον προχωρήσει η απόφαση συμβουλίου τεχνικών έργων και της οικονομικής επιτροπής για τη δημοπράτηση της εργολαβίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες πριν να οριστικοποιηθούν οι απαλλοτριώσεις» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 6 Ιουνίου.