Πλεύρης: Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα

Πλεύρης: Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για τους ανεμβολίαστους στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας και εν συνεχεία θα κάνουν τις εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. 

Την άλλη Τρίτη-Τετάρτη  θα συνεδριάσει η Επιτροπή και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία θα γίνουν και οι αντίστοιχες εισηγήσεις, τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Ant1, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει.

Πλέον, οι περιορισμοί έχουν επεκταθεί σε περισσότερες δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, ωστόσο δεν έχουμε φτάσει σε απόλυτα περιοριστικά μέτρα, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες, σημείωσε, εξηγώντας πως εκτός από τα σούπερ μάρκετ, την εστίαση, τα φαρμακεία όπου μπαίνουν εντελώς ελεύθερα, υπάρχει και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν με τεστ, όπως η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

«Επομένως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ενός πολύ αυστηρού πλαισίου, ωστόσο, αυτό θα επαναξιολογηθεί, πάντα όμως με τον όρο να μην πληγεί η κανονικότητα των συμπολιτών μας που έχουν κάνει το εμβόλιο», ανέφερε.

Ο Υπουργός διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι.

Επίσης όσοι έχουν εμβολιαστείς στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένος από τον EMA.

Ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών. «Η Κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε δε ότι αυτό δε γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.

«Δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά lockdown»

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν γενικά ή τοπικά απαγορευτικά και ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται θα αφορούν την κινητικότητα όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ αντίθετα στην Αττική υπάρχει αύξηση κρουσμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική που έχει αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχει λιγότερες νοσηλείες.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού αυτή τη στιγμή εξηγώντας ότι θα οδηγούσε σε περισσότερες αναστολές εργασίας. Πρόσθεσε ότι ήδη το σύστημα υγείας έχει πιεστεί με τις αναστολές στους υγειονομικούς και αν οι αναστολές αυξηθούν θα υπάρξει πίεση και σε άλλους τομείς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι με το πρωτόκολλο στην εκπαίδευση διαπιστώνεται ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα. Ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση και ενδεχομένως να υπάρξει πρωτόκολλο ασφάλειας για σχολικές εκδρομές.