Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test - Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test - Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Αλλαγές στην υπουργική απόφαση που αφορά στον τρόπο που θα προσέρχονται οι εμβολιασμένοι ασθενείς στα οδοντιατρεία προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται rapid test. 

«Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα.

Προχθές, στη Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Ενθαρρυντικές μελέτες

 

Σχετικά με τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών και σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει. Εντούτοις, η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται και το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος. 

«Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση.  Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις.

Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

«Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Δεν τίθεται θέμα lockdown

 

Σχολιάζοντας την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα lockdown. «Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε ένα ποσοστό 9% επιπλέον κόσμου που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ και γύρω στο 20%-25% στις απλές κλίνες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας», επεσήμανε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πλεύρης προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι στις ΜΕΘ το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. «Επειδή έχουμε φτάσει στο 70% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένου και στους άνω των 60 ετών είμαστε στο 80% πλήρως εμβολιασμένοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό το υπόλοιπο ποσοστό του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί, να πάει να το κάνει για να είμαστε οχυρωμένοι το φθινόπωρο και τον χειμώνα απέναντι στην πανδημία», τόνισε. 

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από αρχές Οκτωβρίου και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους στα ιατρεία τους. Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, επισήμανε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, μπορεί να εξεταστεί.  

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας τους τα κρούσματα που καταγράφονται στις ηλικίες 6-18 ετών είναι λιγότερα από ότι ήταν πριν ανοίξουν τα σχολεία.

«Εντούτοις, υπάρχει ένα πρωτόκολλο και υγειονομικό και εκπαιδευτικό, τηρείται απαρέγκλιτα και από εκεί και πέρα όταν χρειάζεται, κλείνουν σχολεία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα παραμείνουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε με τα τεστ να μην υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά», όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Για τους εικονικούς εμβολιασμούς

 

Σχετικά με τους εικονικού εμβολιασμούς, πρόκειται για δύο κατηγορίες, ανέφερε: «Έχουμε να κάνουμε με ψευδείς εμβολιασμούς, δηλαδή με εμβολιασμούς που δεν έγιναν και πήραν πιστοποιητικό οι υγειονομικοί, είτε με ψευδείς δηλώσεις νόσησης». 

Πρώτα από όλα, ανέφερε, το φαινόμενο είναι μεν διάσπαρτο, αλλά είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις. Γιατί έχει δοθεί εικόνα τελείως διαφορετική από αυτή που ισχύει στην πραγματικότητα και πρόσθεσε: 

«Στους υγειονομικούς, οι περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί- εκτός από την Καρδίτσα που υπήρχε ένα πιο μαζικό φαινόμενο και αφορούσε τελικά 33 άτομα- σε όλες τις άλλες περιοχές είναι  μεμονωμένα φαινόμενα μικρής έκτασης. Τι κάνουμε; Όπου υπάρχουν καταγγελίες, τις ελέγχουμε και ειδικά τις περιπτώσεις κόσμου που έχει πάει να εμβολιαστεί μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας.

Το λέω με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί εγώ δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν υγειονομικό, τους σέβομαι απόλυτα, ούτε θα πάμε να κάνουμε μαζικά τεστ αντισωμάτων, όπως ακούστηκε. Γιατί θεωρώ προσβλητικό να πάμε να ελέγξουμε έναν άνθρωπο επειδή έχει νοσήσει μια συγκεκριμένη περίοδο.

Όπου, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με ένα συγκεκριμένο υλικό, τότε ελέγχουμε. 

Σεβόμαστε απόλυτα τους υγειονομικούς, σέβομαι απόλυτα και τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και πραγματικά με λύπη θέτουμε σε αναστολή αυτούς τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που εδώ και δύο χρόνια δίνουν έναν μεγάλο αγώνα.

 Δεν χάνεται ο σεβασμός μας απέναντί τους, ωστόσο δεν μπορούμε να σεβαστούμε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν παράνομη πράξη, προκειμένου να δείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί». 

Καταλήγοντας, ο υπουγός ανέφερε: «Καλούμε τους υγειονομικούς μας, όπως τους έχουν καλέσει και τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών, αυτό το μικρό ποσοστό που έχει μείνει πια ανεμβολίαστο να πάει να εμβολιαστεί. Κάναμε παραχώρηση ως κυβέρνηση ότι με το που κάνουν την πρώτη δόση αμέσως επιστρέφουν στο σύστημα. Να θωρακιστούν και οι ίδιοι και να επιστρέψουν και στις δουλειές τους». 

Οδηγίες για το πότε απαιτείται rapid test για τους ασθενείς στα οδοντιατρεία