Πιθανό τέταρτο ήπιο κύμα που θα αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους
Δ. Παρασκευής

Πιθανό τέταρτο ήπιο κύμα που θα αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους

Πιο ήπιο θα είναι ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού για τη χώρα και θα αφορά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, με αργό αλλά σταθερό ρυθμό και από την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε σημαντικό ποσοστό», επισήμανε.

Την προσφορά των self test στον έλεγχο της διασποράς αλλά και στη σαφέστερη εικόνα της επιδημιολογίας στην κοινότητα, επισήμανε ο Δημήτρης Παρασκευής, επισημαίνοντας ότι με τη χρήση τους «έχουν διαγνωστεί αρκετές χιλιάδες  ασυμπτωματικοί ασθενείς της Covid-19 και με αυτό τον τρόπο έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, καθησυχαστικός ήταν ο κ. Παρασκευής όσον αφορά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας λέγοντας ότι «σίγουρα θα είναι ήπιο, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά ειδικότερα στον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων». Όπως επισήμανε θα αφορά κυρίως στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και όπως ανέφερε είναι δεδομένο ότι θα συμβεί λόγω της αύξησης της μολυσματικότητος την περίοδο, που η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη. Ωστόσο τόνισε πως «Προσωπικά δεν θα με ανησυχούσε ιδιαίτερα εάν έχουμε μια εμβολιαστική κάλυψη μεγάλη, ειδικά στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες». 

«Πλέον έχουμε πίεση στα non- Covid περιστατικά, που είχαν παραμεληθεί» σημείωσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ όσον αφορά στα νούμερα των νοσηλευόμενων με Covid-19 ανέφερε πως τα εξιτήρια είναι σαφώς περισσότερα πλέον από τις εισαγωγές. 

«Πριν από λίγες ημέρες μειώσαμε κατά 30 τις κλίνες νοσηλείας Covid, στον Ευαγγελισμό, για να τα αποδώσουμε στην παθολογική κλινική» ενημέρωσε ο κ. Μπουλμπασάκος.