Οι δηλώσεις Δένδια για τις έρευνες υδρογοναθράκων δεν αφορούν το τρέχον πρόγραμμα της χώρας
Πηγές ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις Δένδια για τις έρευνες υδρογοναθράκων δεν αφορούν το τρέχον πρόγραμμα της χώρας

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Δένδια σε συνέντευξή του στο Arab News σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, όπου είχε υποστηρίξει ότι η χώρα δεν προτίθεται να γίνει παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίνουν πηγές του υπ. Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απόπειρα παρερμηνείας τους.

Στην συνέντευξη του πάντως ο υπ. Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ Δένδιας είχε αναφερθεί και στο Αιγαίο λέγοντας ότι «είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζαν πάντως ότι οι δηλώσεις Δένδια παρερμηνεύθηκαν, τονίζοντας ότι:

1)    Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

2)    Οι απόψεις του Υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη.

3)    Η παγκόσμια τάση  τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης.