«Πίεση» στην Ομοσπονδιακή Γενική Υπηρεσία να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν άμεσα

«Πίεση» στην Ομοσπονδιακή Γενική Υπηρεσία να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν άμεσα

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του τρία 24ωρα μετά την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών από το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η πίεση έχει μεταφερθεί στην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Γενικής Υπηρεσίας να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του εκλεγέντα προέδρου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, το Κέντρο για την Προεδρική Μετάβαση μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης η οποία αποτελείται από πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου των τριών προηγούμενων διοικήσεων ζητά με επιστολή της στην Έμιλι Μέρφι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Γενικής Υπηρεσίας να επικυρώσει άμεσα την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Έως ότου η Μέρφι "βεβαιωθεί" ότι ο Μπάιντεν είναι εκλεγμένος πρόεδρος, η ομάδα μετάβασης του δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κυβερνητικά κεφάλαια ή να επικοινωνεί με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που θα στελεχωθούν. Οι ειδικοί λένε ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να εμποδίσει την προσπάθεια του Μπάιντεν. "Κάθε μέρα μετράει σε μια μετάβαση, φέτος περισσότερο από οποιαδήποτε μετάβαση από το 1932", δήλωσε ο Ντέιβιντ Μαρτσικ, διευθυντής του Κέντρου Προεδρικής Μετάβασης. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που όλο και στελέχη και αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων καλούν τον Τραμπ να παραδεχθεί τα δεδομένα. Χαρακτηριστικά, ο Μιτ Ρομνεϊ ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος το 2012 με τους Ρεπουμπλικάνους και Γερουσιαστής της Γιούτα κάλεσε το κόμμα του να συνεργαστεί με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ρομνεϊ μιλώντας στον Τζακ Τάπερ, είπε μεταξύ άλλων "Δεν περιμένω να αλλάξει ο Ντόναλντ Τραμπ τώρα. Είναι αυτός που είναι. Έχει μια χαλαρή σχέση με την αλήθεια, αλλά θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να μην την αποδεχθεί".

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν, αφού έδωσε δημόσια τα συγχαρητήρια του στον Τζο Μπάιντεν, τόνισε οτι "Δεν υπάρχει τρόπος να υπερασπιστεί κανένας τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος απόψε χωρίς να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα μας. Η Αμερική καταμετρά τις ψήφους, και πρέπει να σεβαστούμε τα αποτελέσματα, όπως κάναμε πάντα".

Με φόντο τα παραπάνω ο τελευταίος που προστέθηκε στη μακρά λίστα των ανθρώπων που συνεχάρησαν τον Μπάιντεν έγινε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο οποίος είναι επίσης ο τελευταίος εν ζωή Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Στην επιστολή του ο Μπους αφού συγχαίρει τον Μπάιντεν κάνει λόγο για "καθαρή νίκη πέραν κάθε αμφισβήτησης". 

Όπως και ο Ρομνεϊ, ο Μπους δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρώην πρόεδρος είχε κάνει έκκληση για ενότητα, δήλωση που επανέλαβε με αφορμή τα επεισόδια που πλήττουν από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τραμπ είχε απαντήσει μέσω Twitter στον Μπους λέγοντας "Που ήσουν όταν με δίκαζαν οι Δημοκρατικοί;"