8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Πέτσας: Οφείλουμε μια συγγνώμη – Με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν γίνει βήματα

Πέτσας: Οφείλουμε μια συγγνώμη – Με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν γίνει βήματα
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Για τις ευθύνες που αναλογούν στην Αττική Οδό, την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Μεταφορών, στο υπουργείο Ενέργειας καθώς και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία Ελπίδα μίλησε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Είχαμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο που δεν είχε προηγούμενο για πάρα πολλές δεκαετίες στην Αθήνα. Η χιονόπτωση που υπήρξε ήταν πολύ ισχυρή και στο κέντρο της Αθήνας. Στη μεγαλύτερη έκταση τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, πλην της Αττικής Οδού όπου είχαμε μία ξεχωριστή κατάσταση» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ακόμη πως «Είχαμε, επίσης προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές. Πολλές αντιμετωπίστηκαν γρήγορα αλλά οφείλουμε μια συγνώμη».

Αναφορικά με τις ευθύνες που αναλογούν στο καθένα ξεχωριστά από τους αρμόδιους φορείς, κρατικούς ή ιδιωτικούς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Όσον αφορά την πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων είναι απολύτως ακριβής η πρόβλεψη της ΕΜΥ. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι η ένταση των φαινομένων θα είναι πιο έντονα μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, γι' αυτό αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα και την Τρίτη. Αποφασίστηκε να πάμε σταδιακά σε αποσυμφόρηση των δρόμων γι' αυτό και αποφασίστηκε η σταδιακή αποχώρηση των εργαζομένων».

Επιπλέον ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην τεράστια ταλαιπωρία που πέρασαν οι οδηγοί και υποστήριξε ότι υπήρξε ένα φοβερό μποτιλιάρισμα την ώρα της μεγάλης χιονόπτωσης γιατί υπήρξε αυξημένη κίνηση. Ενώ σχετικά με το ερώτημα γιατί δεν έκλεισε η πρόσβαση στην Αττική Οδό όταν από νωρίς το πρωί είχαν παρατηρηθεί προβλήματα υπογράμμισε ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που είχε την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όλες οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας έχουν μεταφερθεί στο αρμόδιο υπουργείο και την απόφαση την παίρνει εκείνη την στιγμή ένας άνθρωπος, που έχει την ευθύνη, εκτιμώντας όλα τα γεγονότα. Ο στρατός ήταν από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, όπως γίνεται πάντα. Υπήρχαν κατανομές αρμοδιοτήτων και όταν χρειάστηκε να επέμβει το έκανε άμεσα».

Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στον ανασχεδιασμό της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία Ελπίδα ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης έχουν γίνει διάφορα βήματα, όπως η επιβολή προστίμου στο θέμα της Αττικής Οδού.

Κλείνοντας συμπλήρωσε πως «το νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μετά το 2019, από την Κυβέρνηση, είναι σε ανεβασμένο επίπεδο και θα πρέπει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Ένα νέο υπουργείο που πρέπει να διαχειριστεί δήμους, περιφέρειες, ΔΕΔΔΗΕ, πυροσβεστική, αστυνομία, στρατό χρειάζεται μία δουλειά θεσμικής μνήμης για να γίνει αυτό καλύτερα. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τότε που κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, αλλά θέλουμε ακόμα χρόνο», .