Πετροπόλεμος με μετανάστες στη Λέσβο

Πετροπόλεμος με μετανάστες στη Λέσβο

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Θερμής, πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας, οι οποίοι ζητούν να αποχωρήσουν από το νησί.

Συγκεκριμένα, πρόσφυγες και μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από την Μυτιλήνη, ενώ λίγο μετά τις 11 σημειώθηκε ένταση μεταξύ ομάδας μεταναστών και δυνάμεων της Αστυνομίας, με τους πρώτους να ξεκινούν πετροπόλεμο και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με χρήση χημικών.

Νωρίτερα, κατά τις 10.30 το πρωί, ξέσπασε φωτιά σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας. Η φωτιά πάντως κατασβέστηκε άμεσα με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Την ίδια ώρα πάντως, με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνών στον χώρο του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ. Σε αυτές, από αργά χθες το απόγευμα, συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως επισημαίνει, άλλωστε, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, «βρίσκεται εν εξελίξει η χαρτογράφηση των σκηνών. Στόχος η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας. Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως τους επωφελούμενους έλεγχος για COVID-19».

Σημειώνεται ότι επί τρεις ημέρες, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της Μόριας κοιμούνται στους δρόμους μετά την καταστροφική φωτιά στη δομή φιλοξενίας.