8ος χρόνος, ημέρα 2394η
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Περού: Ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο θα ανακοινώσει σαρωτικό ανασχηματισμό

Περού: Ο πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο θα ανακοινώσει σαρωτικό ανασχηματισμό

Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Μίρτα Βάσκες και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησής του, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα διατηρήσει στο πόστο του τον μετριοπαθή υπουργό Οικονομικών, κάτι που θα προτιμούσαν αρκετοί επενδυτές.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρωθυπουργός Βάσκες ανέφερε πως παραιτήθηκε «εξαιτίας του ότι είναι αδύνατη η επίτευξη συναίνεσης προς όφελος της χώρας».

Ο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία ως ο υποψήφιος μικρού μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος, θα ανακοινώσει νέα σύνθεση υπουργικού συμβουλίου για τρίτη φορά μέσα στους έξι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο, τον έλεγχο του οποίου έχει η αντιπολίτευση.

Δεν έγινε αμέσως σαφές εάν ο Καστίγιο θα απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών Πέδρο Φράνκε, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης των αγορών και έχει διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στην πλούσια σε χαλκό χώρα. Ο ίδιος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο για το εάν θα παραμείνει στο υπουργείο.

Οποιεσδήποτε προβλέψεις για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ή το πότε θα ορκιστεί θεωρούνται παρακινδυνευμένες. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Καστίγιο, τον περασμένο Ιούλιο, βύθισε το εθνικό νόμισμα του Περού σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω ανησυχίας των επενδυτών. Όμως τον Οκτώβριο ο Καστίγιο άλλαξε στάση, επιλέγοντας την κυρία Βάσκες, μετριοπαθή αριστερή δικηγόρο και πρώην πρόεδρο του Κογκρέσου, για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Με τη Μίρτα Βάσκες, ο πρόεδρος Καστίγιο παρέμεινε στην εξουσία παρά την πρόταση της αντιπολίτευσης να παυθεί και να παραπεφθεί σε δίκη.

Στην επιστολή παραίτησης της που δημοσιοποίησε μέσω Twitter, η απερχόμενη πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε διάφορες κρίσεις, περιλαμβανομένων «δυστυχώς, πιθανών πράξεων διαφθοράς ή παρατυπιών εκ μέρους αξιωματούχων στο ανώτατο επίπεδο αυτής της κυβέρνησης».

Το Σαββατοκύριακο σύμμαχος της Βάσκες, ο υπουργός Εσωτερικών Αβελίνο Γκιγιέν, ο οποίος είναι επικεφαλής της αστυνομίας, υπέβαλε την παραίτησή του λόγω διαφωνιών με τον Καστίγιο. Ο Γκιγιέν σκόπευε να αντικαταστήσει υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας που κατηγορούνται πως έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, όμως δήλωσε σε περουβιανά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος δεν υποστήριξε τις αποφάσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ