«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το μεταναστευτικό»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το μεταναστευτικό»

Την εκτίμηση ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι εφικτό να το αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα και πως απαιτείται να προχωρήσει σε νέες πολιτικές συμφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο περιφερειάρχης επισήμανε πως «η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και το Δουβλίνο δεν λειτουργούν» και σημείωσε ότι για να έχουν νόημα όλα τα σχέδια για δημιουργία κλειστών δομών είναι να μειωθούν δραστικά οι εισροές μεταναστών. «Πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολιτικά μέσα δεν υπάρχει άλλος τρόπος» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουτζούρης υπενθύμισε ότι «όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο από την κυβέρνηση για τις κλειστές δομές είχα εκφραστεί θετικά γιατί θεωρούσα πρόοδο την ισοπέδωση των προηγούμενων δομών. Πρώτος όρος όμως για να έχουν όλα τα σχέδια νόημα είναι να μειωθούν δραστικά οι εισροές μεταναστών» και σημείωσε πως «μόνο σήμερα έχουν έρθει 150 άτομα στη Μυτιλήνη».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες των κατοίκων, τόνισε ότι «αντιδρούν γιατί έχουν υπόψη τους την Μόρια και τη ΒΙΑΛ», αλλά και ότι φοβούνται πως «με το ρυθμό των αφίξεων θα συνεχίσουν να υπάρχουν και οι παλαιές δομές και οι νέες δομές».

Αναγνώρισε δε, ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα δυσεπίλεπτο, καθώς τα θαλάσσια σύνορα δεν ελέγχονται εύκολα. «Το ναυτικό δίκαιο προβλέπει ότι όσοι κινδυνεύουν στη θάλασσα πρέπει να διασωθούν», υπενθύμισε, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες του προβλήματος.