Πέντε καυτά ερωτήματα των αγορών στο μενού της ΕΚΤ

Πέντε καυτά ερωτήματα των αγορών στο μενού της ΕΚΤ

Οι διαφορετικές απόψεις για τον ρυθμό αγορών ομολόγων, η επέκταση των απαγορευτικών και το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαικής Ενωσης θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη.

Παρά την ηρεμία στα κρατικά ομόλογα μετά την αναταραχή του Φεβρουαρίου που ώθησε τις αποδόσεις τους υψηλότερα, οι αγορές θέλουν περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τα σχέδια τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης μόλις η ανάκαμψη αποκτήσει δυναμική.

Πέντε είναι τα κύρια θέματα που είναι στα ραντάρ των επενδυτών.

1. Πόσο αφοσιωμένη είναι η ΕΚΤ στο να διατηρήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα;

O ρυθμός των αγορών της στα πλαίσια του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) έχει αυξηθεί με τις εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων να ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 14,4 δισ. ευρώ τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του 2021 και στα 16,9 δισ. τις τέσσερις εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Capital Economics. Είναι ο ρυθμός επαρκής;

Μερικοί αναλυτές θεωρούν τον ρυθμό απογοητευτικό ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης του συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτιο έδειξαν ότι υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες που τελικά συμφώνησαν σε μια μικρή αλλά εμπροσθοβαρή αύξηση των αγορών αυτό το τρίμηνο υπό τον όρο ότι θα μπορεί να μειωθεί αργότερα.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot πιστεύει οτι η επιτάχυνση των αγορών θα είναι παροδική ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos, που έχει δηλώσει ότι η νομισματική αρχή θα δράσει σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί αδικαιολόγητα, εκτιμά ότι ο περιορισμός της τόνωσης μέσω του προγράμματος PEPP νωρίτερα από όταν πρέπει, ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από το αν αποσυρθεί καθυστερημένα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε πρόσφατα ότι η οικονομία της ευρωζώνης χρειάζεται ακόμη «δεκανίκια» και ότι η στήριξη της δεν πρέπει να περιοριστεί.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα δείξει αν το consensus για επιτάχυνση των αγορών ομολόγων είχε ευρεία υποστήριξη τελικά, σύμφωνα με τoν επενδυτικό όμιλο Pictet.

2. Ποιους δείκτες στην αγορά ομολόγων παρακολουθεί η ΕΚΤ και πως έχουν συμπεριφερθεί;

H Lagarde δήλωσε πρόσφατα ότι οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων φαίνεται οτι κατάλαβαν ποιός είναι ο στόχος της ΕΚΤ με το να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών της τον περασμένο μήνα, ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης είναι ικανοποιημένη με την υποχώρηση των πραγματικών αποδόσεων, αφαιρουμένου του πληθωρισμού.

Τόσο οι ονομαστικές ομολογιακές αποδόσεις όσο και οι αποδόσεις που σταθμίζονται με την πορεία του ΑΕΠ, δείκτης που παρακολουθεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane, έχουν υποχωρήσει.

«Ποια είναι τα επίπεδα που έχει στο νου της η ΕΚΤ; H Lagarde δήλωσε πρόσφατα οτι οι αγορές δεν πρέπει να τα βάλουν με την ΕΚΤ, ωστόσο οι πρόσφατες κινήσεις της δεν στηρίζουν τη δήλωση αυτή», σχολιάζουν αναλυτές στην ABN AMRO.

3. Η εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές της οικονομίας;

Μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία και η Γερμανία επέκτειναν τα lockdown στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας COVID-19, πολιτική που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη.

Η γερμανική οικονομία προβλέπεται ότι συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο και οι εκτιμήσεις ότι οι περιορισμοί θα επεκταθούν και μετά τα μέσα Απριλίου έχουν εξασθενίσει τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Οι ρυθμοί εμβολιασμών, ωστόσο, επιταχύνονται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μόλις αναθεώρησε την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης στο 4,4% φέτος από 4,2%.

Η Lagarde μάλλον θα επιδιώξει έναν ισορροπημένο τόνο καθώς οι αγορές μπορεί να μεταφράσουν τα όποια αισιόδοξα σχόλια ως ένδειξη ότι ο ρυθμός των αγορών ομολόγων πρόκειται να μειωθεί.

4. Δεν είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί ο περιορισμός στο πρόγραμμα PEPP όταν ο πληθωρισμός παραμένει ήπιος;

O πληθωρισμός έχει δείξει αυξητική τάση και ενδέχεται να υπερβεί τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός έτρεχε με 1,3% και οι προσδοκίες στην αγορά έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2019.

Είναι πιθανό η ΕΚΤ να επαναλάβει την εκτίμηση του οικονομολόγου Lane ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες και οτι η υποκείμενη τάση παραμένει αδύναμη, που θα σημάνει οτι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τις πολιτικές στήριξης.

5. Πόσο ανησυχεί την ΕΚΤ ότι η επικύρωση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ έχει «μπλοκάρει» στη Γερμανία;

Η έφεση στο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έχει σταματήσει την επικύρωση του ταμείου ανάκαμψης των 800 δισ, ευρώ της ΕΕ και οι καθυστερήσεις συνεπάγονται πίεση στην ΕΚΤ να στηρίξει πιο επιθετικά την οικονομία της ευρωζώνης.

Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει προειδοποιήσει ότι το μπλοκάρισμα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ θα ήταν οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη.

Ήδη, οι ομολογιακές αποδόσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης που θα έχει το μεγαλύτερο όφελος από τους πόρους του ταμείου έχουν αρχίσει να κινούνται υψηλότερα.