Παρέμβαση Ρωσίας για Αγία Σοφία: Να παρθεί ισορροπημένη απόφαση

Παρέμβαση Ρωσίας για Αγία Σοφία: Να παρθεί ισορροπημένη απόφαση

Η Μόσχα αναμένει η απόφαση για την Αγία Σοφία να κινείται στις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κ. Μαρία Ζαχάροβα. 

«Κατ 'αρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός είναι εξαιρετικά σημαντικός, από την άποψη του πολιτισμού και της ιστορίας, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει προσθέσει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε απαιτήσεις συνδέονται με αυτό το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων τη διατήρηση και την προσβασιμότητα του μνημείου». είπε η Ζαχάροβα.

«Η Μόσχα αναμένει ότι η απόφαση για την τύχη της εκκλησίας θα έχει «μετρημένο χαρακτήρα, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα για τους θρησκευτικούς ανθρώπους» συμπλήρωσε. 

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Αγία Σοφία πρέπει «να μείνει ανοιχτή για όλους» έστειλε χθες το Παρίσι, με τον εκπρόσωπο του γαλλικού ΥΠΕΞ να τονίζει πως πρόκειται για «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας».

Η γαλλική «απάντηση» ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.