Χρ. Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις για δανειολήπτες και φορολογικές υποχρεώσεις

Χρ. Σταϊκούρας: Παρεμβάσεις για δανειολήπτες και φορολογικές υποχρεώσεις

Παρεμβάσεις από τις τράπεζες για τους δανειολήπτες και ενδεχομένως αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Όπως είπε ο υπουργός τις προσεχείς ώρες οι τράπεζες θα ανακοινώσουν 6μηνη παράταση καταβολής χρεολυσίων ενήμερων εταιρειών έως τις 31-12-2019.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών αύριο ή μεθαύριο θα ανακοινωθεί το δεύτερο πακέτο μέτρων σε πλήρη συντονισμό του οικονομικού επιτελείου με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στους συνταξιούχος σημειώνοντας ότι θα πληρωθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν εργάζονται καθώς ο επιχειρήσεις έχουν μπει σε υποχρεωτικά αναστολή λειτουργίας είπε πως σήμερα θα προσδιοριστεί το ύψος του ειδικού επιδόματος που θα λάβουν.

Ανοιχτό το θέμα άφησε ο υπουργός και για χρησιμοποίηση τμήματος από το μαξιλάρι των 32-33 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα είπε ότι "όλα συνεκτιμώνται ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος".

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και είναι καινούργιο στοιχείο αφορά στον αριθμό των εργαζομένων που δεν εργάζονται. Όπως είπε την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις που γίνονταν με τα αρμόδια υπουργεία αφορούσαν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Μετά όμως και τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης όπου έκλεισαν και άλλες επιχειρήσεις ο αριθμός των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί και προσεγγίζει τα 2 εκατ. απασχολουμένους.

Ερωτηθείς Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για πιθανή παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων απάντησε ότι σήμερα θα συζητηθούν διάφορα μέτρα με τους συναρμόδιους υπουργούς και πως η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τι έχουν κάνει και άλλες χώρες.

 Τέλος ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κρίση του κορονοϊού και οι νέες μεγάλες ανάγκες στήριξης αλλάζουν και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε πως αυτό που προέχει είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.