Παρατείνεται κατά ένα μήνα το δικαστικό έτος

Παρατείνεται κατά ένα μήνα το δικαστικό έτος

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρατείνεται για ένα μήνα το δικαστικό έτος προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες από τη συσσώρευση υποθέσεων, λόγω του παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων που είχε επιβληθεί για τον κορονοϊό.

Έτσι, τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν κανονικά έως τις 15 Ιουλίου και θα ξεκινήσουν ξανά τις εργασίες τους την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι πρότινος η διακοπή των δικαστηρίων ήταν από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ώστε να μπορέσουν να δικαστούν κάποιες υποθέσεις και να καλυφθούν ανάγκες της Δικαιοσύνης οι οποίες προέκυψαν από την υπολειτουργία των δικαστηρίων. Στην τροπολογία επισημαίνεται πως οι αλλαγές των δικαστικών διακοπών θα ισχύσουν μόνον κατά το τρέχον έτος.

Το Συμβούλιο Επικρατείας (δια της συνδικαλιστικής Ένωσης) και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δια του προέδρου του Ιωάννη - Κωνσταντίνου Χαλκιά, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης, προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή των μέτρων προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, τη διαφωνία τους με την παράταση εξέφρασε με ανακοίνωσή του το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ο πρόεδρος της Χρ. Σεβαστίδης είχε επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ζήτησε να έχει επαφές και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Τονίσαμε ότι και κατά την διάρκεια των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες είναι ανοιχτές και οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται στα τμήματα διακοπών.

Η μείωση των «δικαστικών διακοπών» έστω και για 15 ημέρες, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα καθώς θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την αύξηση της δικαστικής ύλης και την επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων. Η αγωνία των δικαστικών λειτουργών δεν είναι οι «διακοπές» τους αλλά ο τεράστιος όγκος εργασίας που καλούνται να περαιώσουν μέσα στο καλοκαίρι» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης.