Παράταση του lockdown στην Αττική για ακόμη μια εβδομάδα προτείνουν οι ειδικοί

Παράταση του lockdown στην Αττική για ακόμη μια εβδομάδα προτείνουν οι ειδικοί

Πληθαίνουν οι προτροπές των ειδικών για παράταση κατά μια εβδομάδας του lockdown στην Αττική, που ισχύει μέχρι τις 8 Μαρτίου, καθώς όπως αναφέρουν η μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση με τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και παράλληλα οι ασφυκτικές πιέσεις στο Σύστημα Υγείας με τις πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία,  απομακρύνουν κάθε πιθανότητα επιστροφής στην κανονικότητα. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλεισαν σήμερα την πιθανότητα να υπάρξει παράταση του lockdown ως την Καθαρά Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι εκρηκτική άνοδο κατά 43% κατέγραψαν τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, σε σχέση με την προπερασμένη Κυριακή, καθώς διαγνώστηκαν 1.269 περιπτώσεις έναντι μόλις 884 πριν από ακριβώς 7 ημέρες. Εικόνα που εντείνει την ανησυχία για την επιμονή του ιού, πολλώ δε μάλλον όταν οι διασωληνωμένοι καταγράφουν αύξηση 20% και ανέρχονται σε 391 έναντι 326, ενώ σταθερά στο βαθύ κόκκινο παραμένει η Αττική, όπου εντοπίστηκαν 591 από τα συνολικά 1.269 κρούσματα (47%)

Στο πλαίσιο αυτό, με δηλώσεις του οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω παράταση του αυστηρού lockdown, ενώ απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν με το άνοιγμα της αγορά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα άφησε και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη λέγοντας ότι «αυτό πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά μας αφορά όλους, η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο και το κράτος να βρίσκεται παντού, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η κ. Ράπτη διευκρίνισε ότι «την Παρασκευή θα κριθεί η παράταση του lockdown». «Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους», σημείωσε.

Αναφερόμενη στην κατάσταση των νοσοκομείων είπε ότι αυτά «δέχονται αυτή τη στιγμή ασφυκτική πίεση, ενώ έχουμε μπροστά μας μιας δύσκολη εβδομάδα. Χθες έγιναν περίπου 26.000 τεστ και είχαμε πολύ μεγάλο ποσοστό τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και σε πολλές άλλες πόλεις, η Αττική έχει 569 κρούσματα, που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα έχει αυξημένη ανάγκη σε κλίνες».

Χ. Γώγος: επιδεινωμένη η εικόνα της Αττικής 

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε υπέρ της παράτασης έως τις 15 Μαρτίου, καθώς υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «αυτός είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά. Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό, ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοιός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς, ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Δ. Σαρηγιάννης: Παράταση lockdown και άνοιγμα μόνο της Γ. Λυκείου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι είναι δεδομένο ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται και συνεπώς «δεν υπάρχει η απόδοση που θέλουμε», ενώ τόνισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45% και στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Antenna χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές. Ωστόσο, εκτίμησε ότι «θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο», όμως σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει. Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop.

Γ. Παυλάκης: Αυστηρό lockdown για δύο εβδομάδες 

Την πεποίθησή του πως απαιτείται η εφαρμογή ενός αυστηρού και τίμιου lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ εξέφρασε ο ο ερευνητής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, Δρ. Γιώργος Παυλάκης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει ελπίδες για ένα πιο φυσιολογικό Πάσχα και καλοκαίρι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Παυλάκης πρότεινε ένα ολικό Lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Για τον κλάδο της εστίασης είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, ενώ για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.