Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα - Στη λίστα Λέσβος, Ζάκυνθος, Ημαθία

Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα - Στη λίστα Λέσβος, Ζάκυνθος, Ημαθία

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων προστασίας τον κορονοϊό για 14 ημέρες, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά και την ένταξη στα ειδικά περιοριστικά μέτρα των περιοχών Λέσβου, Ζακύνθου, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως σε Λέσβο, Ζάκυνθο επιβάλλονται:

- αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ

- απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο

- στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα

- καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ζακύνθου και στην Π.Ε. Λέσβου.

Στην Ημαθία, η οποία εντάσσεται πλέον στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές θα ισχύουν πλέον τα εξής μέτρα:

- απαγορεύεται πλέον η λειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 24.00 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης,

- τίθεται ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Στις περιοχές της Ζακύνθου και της Λέσβου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους, ενώ σημειώνεται πως τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 17 ημέρες από το Σάββατο 06:00 έως την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 06:00 

Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρυμένης περιοχής με την παράταση των περιοριστικών μέτρων, στα οποία εντάχθηκε και η Ημαθία, βρίσκονται και οι εξής περιοχές: Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας. Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Επιπλέον, παρατείνονται για 14 μέρες τα εξής περιοριστικά μέτρα όπου ίσχυαν τοπικά (Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Χαλκιδική και Χανιά):

- Μέγιστος αριθμός πελατών και αποστάσεις σε καταστήματα

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση και τα γυμναστήρια

- Μέτρα προστασίας σε παραλίες

- Μέτρα προστασίας σε εκκλησίες και τόπους λατρείας, με απαγόρευση λιτανειών

- Αναστολή πανηγυριών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους θαμώνες

- Αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα ευάλωτων ομάδων

- Εργαστηριακός έλεγχος σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας

- Απαγόρευση/αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων ΚΑΠΗ, ντισκοτέκ χωρίς φαγητό, τυχερών παιχνιδιών

- Έλεγχοι σε πλοία από εξωτερικό και γιότινγκ

- Περιοριστικά μέτρα σε ΚΥΤ

Ακόμα, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι περιορισμοί εισόδου σε υπηκόους συγκεκριμένων ξένων χωρών, καθώς και οι περιορισμοί συνδέσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών) με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για ταξιδιώτες από Ισραήλ.

Απαγορευτικό τίθεται στις πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία, λόγω του υψηλού ποσοστού κρουσμάτων και παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού σημείωσε ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας», έδωσε έμφαση στην ατομική ευθύνη, αναφέροντας ως παράδειγμα μερικά περιστατικά που άτομα θετικά στον κορονοϊό δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Παράταση μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας της χώρας

Παρατείνονται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας, κατά της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και τις κάθε είδους δομές φιλοξενίας της χώρας, με κοινές αποφάσεις των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, παρατείνεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 ο υγειονομικός αποκλεισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου.