Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Επιτέθηκε στην Σουηδή ΥΠΕΞ για την «φεμινιστική της πολιτική»

Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Επιτέθηκε στην Σουηδή ΥΠΕΞ για την «φεμινιστική της πολιτική»

Σε «κατάσταση κρίσης» ήταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την συνάντηση στο Βερολίνο, μία μέρα αφού ο Τούρκος πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τα άλλα μέλη της Συμμαχίας δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να στηρίξει την ένταξη ούτε της Φινλανδίας ούτε της Σουηδίας.

Αυτό αναφέρει στο πρακτορείο Reuters, διπλωμάτης της Συμμαχίας που αποκαλύπτει ότι ο Τσαβούσοβλου όχι μόνο έθεσε όρους για να αποδεχτεί τις υποψηφιότητες, αλλά ύψωσε και τον τόνο της φωνής του προς την Αν Λίντε της Σουηδίας σε μια κίνηση που περιγράφεται από παρισταμένους που επικαλείται το πρακτορείο ως «ντροπιαστική» παραβίαση του πρωτοκόλλου.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή ωστόσο ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ενοχλημένος από την «φεμινιστική πολιτική» της Λιντε που προκαλούσε πολύ δράμα». Απέναντι σε αυτό το ξέσπασμα, οι υπόλοιποι ομόλογοι του προτίμησαν τη σιωπή για να πέσουν οι τόνοι.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι ήθελε ο Τούρκος συνάδελφος μας, Ξέρεις, τι πραγματικά ήθελε!»

Τουρκική διπλωματική πηγή από την άλλη δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου απλά εξέθεσε τη θέση της Τουρκίας με σεβασμό και απέρριψε τον ισχυρισμό  ότι η αντίδραση της τουρκικής πλευράς οφειλόταν στη φεμινιστική εξωτερική πολιτική» της Σουηδίας.

Άλλος διπλωμάτης ωστόσο εκτιμά ότι η στάση της Τουρκίας «απλά θολώνει τα νερά, αλλά δεν εμποδίζει το συνολικό πλάνο της εισδοχής των δύο χωρών στη Συμμαχία».

Σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε την Τετάρτη ότι η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ καθώς αυτές, όπως είπε, υποστηρίζουν  «τρομοκρατικές οργανώσεις». 

Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε.

Σε σύντομες παρατηρήσεις πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά τόνισε επίσης ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας πρέπει επίσης να ικανοποιηθούν.

Ερντογάν: Εκπληρώστε τις προσδοκίες μας 

Η  πρόοδος στις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι δυνατή μόνο εάν ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, είπε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους σκανδιναβούς ομολόγούς του την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, είχε τηλεφωνήματα με ομολόγους του από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν την προτεινόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αναοίνωση από το γραφείο του Ερντογάν.

«Τονίστηκε ότι εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, η πρόοδος της διαδικασίας δεν θα ήταν δυνατή», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές του κόμματός του στην Άγκυρα ότι αναμένει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να «κατανοήσουν» τα ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία στο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτήν την ευαισθησία όπως περιμέναμε», είπε σύμφωνα με το CNN.

Ο Ερντογάν από την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει «θετικά» τις αιτήσεις του ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δεν θα τις υποστηρίξει, αν επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει νόημα για εμάς μόνο στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι ευαισθησίες μας. Το να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG ισοδυναμεί, τουλάχιστον, με ασυνέπεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν μέλη του PKK και υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Σουηδία δεν εξέδωσε 30 άτομα που η Τουρκία θεωρεί ότι συνδέονται με την τρομοκρατία.

«Δεν θα μας παραδώσετε τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να σας υποστηρίξουμε για να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» για να μην έχει ασφάλεια αυτή η οργάνωση ασφαλείας», είπε.