Παραδόθηκε στις ΗΠΑ άνθρωπος του Μαδούρο - Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος 1,2 δις δολαρίων

Παραδόθηκε στις ΗΠΑ άνθρωπος του Μαδούρο - Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος 1,2 δις δολαρίων

Στα χέρια των αμερικανικών αρχών βρίσκεται ο τέως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Πετρελαίου της Βενεζουέλας ο οποίος θεωρείται ότι είχε κομβικό ρόλο σε μια από τις πολλές υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του καθεστώτος Μαδούρο.

Ο Καρμέλο Ουρντανετα, τέως νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Πετρελαίου και Μεταλλείων της Βενεζουέλας παραδόθηκε στους ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ αφού πέρασε πρώτα στην Κολομβία.

Ο Ουρντανετα, ο οποίος συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές αποτελεί έναν ακόμα συνδετικό κρίκο στην αλυσίδα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του καθεστώτος Μαδουρο με τα έσοδα από την πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

Ο τέως αξιωματούχος του Μαδουρο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων και στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τέσσερις βίλες στο Μαϊάμι της Φλόριντα, εμπλέκεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε ξέπλυμα ύψους 1,2 δις δολαρίων.

Ο Ουρντανετα φέρεται να συνδέεται με το "δίκτυο του Μαϊάμι", την πόλη της πολιτείας της Φλόριντα όπου οι αμερικανικές αρχές έχουν κατασχέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, βίλες και άλλα πολυτελή αντικείμενα τα οποία ανήκαν σε ανθρώπους του Μαδούρο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Miami Herald. 

Από το 2017, οι αρχές της Φλόριντα έχουν κατάσχει εκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε άτομα τα οποία είχαν σχέσεις με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Οι αγορές αυτές εντάσσονταν όπως φαίνεται στην ευρύτερη προσπάθεια ξεπλύματος μαύρου χρήματος που προέρχεται είτε από λαθρεμπόριο ναρκωτικών είτε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου. 

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε την τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας με την κατηγορία της «ναρκο-τρομοκρατίας». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει αμοιβή ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Μαδούρο.