Παπαευαγγέλου: Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ τη Βόρεια Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ τη Βόρεια Ελλάδα

Η πληρότητα στις μονάδες covid στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 90%. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Η πορεία της πανδημίας ήταν συνολικά πτωτική κατά 7%, την εβδομάδα που πέρασε, τόνισε η Β. Παπαευγγέλου, τονίζοντας ότι από τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από εκείνες με τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ.

Κανείς δεν είναι άτρωτος
 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι είναι γραμμική η συσχέτιση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης και νέων κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι η πληρότητα στις μονάδες covid στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%. Κανείς δεν είναι άτρωτος, όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, σημείωσε. 

«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», είπε. Όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, η διασπορά γίνεται κυρίως τόσο εντός της οικογένειας, όσο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. 

Νωρίς για να βγάλουμε τις μάσκες στα σχολεία
 

Ως προς τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόνισε ότι τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. «Είναι νωρίς για να πούμε ότι βγάζουμε τις μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους δεν προκαλεί μεγάλες ανησυχίας σημείωσε πάντως η καθηγήτρια, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

Πού δεν αυξήθηκαν τα κρούσματα κάτω των 17 
 

Στην Αττική για παράδειγμα με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα στους κάτω των 17 ετών δεν αυξήθηκαν, όπως ανέφερε η Β. Παπαευαγγέλου, ενώ πρόσθεσε πως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι ασφαλής και ότι οι γονείς πρέπει να σκεφτούν ότι αν είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μολύνουν τα παιδιά τους.

Υπάρχει επιδείνωση στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, υπογράμμισε από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Η οικογενειακή διασπορά δεν διακόπτεται εύκολα, ανέφερε ο ίδιος.

Απίθανο γενικευμένο λοκντάουν
 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα τοπικά, και για το τι θα παίξει τον καθοριστικό παράγοντα ώστε να αποφασιστεί γενικευμένο λοκντάουν, τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησαν πως τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχεδόν απίθανο.

«Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα, αν φτάσουμε εκεί θα θεωρηθεί αποτυχία μας. Προφανώς, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά παίζει ρόλο και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, η εμβολιαστική κάλυψη κλπ», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε, τέλος, ότι αυτό θα είναι ακραίο σενάριο, που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο και για αυτό δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή.