Πάνω από 5,4 εκατ. νέες δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο
Τι θα παραλάβουμε από Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson

Πάνω από 5,4 εκατ. νέες δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο

Ανεβάζει ταχύτητα το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς μέσα στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει συνολικά 5,41 εκατ. νέες δόσεις εμβολίων.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν εμβόλια της Pfizer, η οποία πρόκειται να παραδώσει πάνω από 3 εκατ. δόσεις, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα θα επιτευχθεί νέο ημερήσιο ρεκόρ με 53.000 εμβολιασμούς. 

Έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία Pfizer αποσαφηνίστηκε πως για τον Μάιο και τον Ιούνιο η Ελλάδα θα λάβει 1.550.000 δόσεις και 1.700.000 αντίστοιχα, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό παραδόσεων μέχρι και το τέλος Ιουνίου σε περίπου 5,5 εκατομμύρια. 

Οι παραλαβές εμβολίων

Το στόχο ρεκόρ των 53.000 εμβολιασμών σε μια ημέρα θα πετύχουμε σήμερα εκτίμησε ο Μ. Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιασμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι την ώρα της συνέντευξης πραγματοποιήθηκαν 47.275 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, από την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει 1.847.000 εμβολιασμοί, 1.214.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση (ποσοστό 11,6%) 663.00 με δύο δόσεις (6,31%). Τα 1.395.929 έχουν διενεργηθεί με το εμβόλιο της Pfizer, 128.651 με το εμβόλιο της Μοderna και 346.886 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας περιμένει μία παραλαβή από την Johnson & Johnson των 300.000 δόσεων εντός του Μαΐου και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Επίσης, από AstraZeneca αναμένουμε από 450.000 δόσεις για κάθε μήνα το Μάιο και τον Ιούνιο και από την Moderna 100.000 δόσεις, ενώ αναμένονται να γίνουν και περαιτέρω προμήθειες εμβολίων σύντομα.

PCR tests

Στα 2 εκατ. τα ραντεβού 

Όπως ανέφερε «δεν υπάρχει σημείο στην Αττική όπου να μην υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο σε απόσταση 20 λεπτών», ενώ επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός σώζει ζωές», καθώς όπως σημείωσε, στην ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 1.039 θάνατοι, εκ των οποίων οι 925 ανήκαν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων, 86 είχαν λάβει την πρώτη δόση και μόλις 28 σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Δυο εκατ. ραντεβού για εμβολιασμούς έχουν κλειστεί στις σχετικές πλατφόρμες για το επόμενο διάστημα και το 67% εξ αυτών αφορά σε εμβολιασμούς με δόσεις της Pfizer, ενώ το 25% σε εμβόλια της AstraZeneca και 8% το εμβόλιο της Moderna.

Ακόμη, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται ότι συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό στην Ελλάδα, σε σχέση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.  «Από τις 27 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού εμβολιασμού έφτασε το 97% για το εμβόλιο της Pfizer και 94% για το AstraZeneca. Οι ακυρώσεις είναι 1% για το εμβόλιο Pfizer και έως 3% στο εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβολιαστικό Κέντρο

Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 ετών

Επιπλέον, την Τρίτη ανακοινώνονται πρόσθετες οδηγίες για γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τον τελευταίο μήνα απασχολεί το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της Astrazeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία

Τέλος, στην ενημέρωση ανακοινώθηκε πως μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στο Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν να εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, απαντήθηκε ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους στα τέλη Μαΐου, και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο για όσους είναι μέχρι 59 ετών.