8ος χρόνος, ημέρα 2432η
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα πάρει μορφή πανδημίας

Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων δεν θα πάρει μορφή πανδημίας
Shutterstock

Δεν χρειάζεται πανικός για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της΄Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, καθώς όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η νόσος είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να πάρει τη μορφή πανδημίας.

«Είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες», ανέφερε η κ. Παγώνη. Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, είπε πως εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φυσαλίδες, ενώ υπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, «δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά-σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».

Στην Ελλάδα έχει σταματήσει από το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά, καθώς η ασθένεια θεωρείται πως έχει εξαλειφθεί.