Παγκόσμιος μαραθώνιος για συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ για το εμβόλιο

Παγκόσμιος μαραθώνιος για συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ για το εμβόλιο

Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα οργανώσουν σήμερα έναν «μαραθώνιο» δωρητών με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, με τις πλούσιες χώρες να έχουν δεσμευθεί σε μια κοινή απάντηση στην κρίση.

Ο μαραθώνιος αυτός οργανώνεται από την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία και στόχος είναι η συγκέντρωση πόρων στη διάρκεια αρκετών εβδομάδων ή μηνών, χτίζοντας πάνω στις προσπάθειες της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates και πλούσιων δωρητών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε χαρακτηρίσει τη διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών τον προηγούμενο μήνα «πραγματικό μαραθώνιο», επισημαίνοντας ότι ένα εμβόλιο για την covid-19 είναι απαραίτητο «σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Ένα εμβόλιο, τόνισε σε προσιτή τιμή, καθολικό, κοινό αγαθό μας.

Στόχος είναι όπως είχε πει «να συγκεντρωθούν 7,5 δισ. ευρώ για να ενισχυθούν οι εργασίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στο μέλλον».

«Θέλω να καλέσω όλους - κυβερνήσεις, ηγέτες επιχειρήσεων, φιλάνθρωπους, καλλιτέχνες και πολίτες - να ευαισθητοποιήσουν για την προσπάθεια δέσμευσης. Και για να μας βοηθήσετε να δημιουργήσουμε ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια στον κορονοϊό», τόνισε.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αλλά τα ποσά των δωρεών ίσως να μην γίνουν γνωστά αμέσως, ενώ σε αυτά θα περιλαμβάνονται και προηγούμενες δεσμεύσεις για δωρεές. Για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, τρέχουσα πρόεδρος της G20, έχει δεσμευθεί να δωρίσει 500 εκατομμύρια δολάρια.

Ο στόχος των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένα αρχικό ποσό, με τη φον ντερ Λάιεν να επισημαίνει ότι οι χώρες θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα καθώς περνά ο καιρός. Η Βρετανία θα πραγματοποιήσει άλλη μία διαδικτυακή διάσκεψη δωρητών στις 4 Ιουνίου.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει την εκδήλωση δωρητών για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό. Κατά τη διεθνή αυτή διάσκεψη, κυβερνήσεις και ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας θα ανακοινώσουν τις δωρεές τους για την ανάπτυξη και την καθολική χρήση εμβολίων καθώς και διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων κατά του κορονοϊού.

AP Photo/Ted S. Warren