Παγκόσμιο εισόδημα 13.500 δολαρίων χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Ουτοπία ή επιλογή;

Παγκόσμιο εισόδημα 13.500 δολαρίων χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Για αρκετό κόσμο η  Τεχνητή Νοημοσύνη-εφεξής ΑΙ- έχει την εικόνα ρομπότ που  μπορούν να σκέφτονται και να λειτουργούν όπως οι άνθρωποι, με τις κινηματογραφικές παραγωγές να έχουν μέχρι στιγμής καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό της οπτικής μας γωνίας.

 Όμως στην πραγματικότητα, οι εφαρμογές ΑΙ είναι ήδη διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους και σε αυτούς συμπεριλαμβανόμαστε όλοι μας.

 Όποιος για παράδειγμα κάνει χρήση των έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας,  των  μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα του διαδικτύου έρχεται σε επαφή δεκάδες φορές την ημέρα με την Tεχνητή Νοημοσύνη.

Η αναγνώριση προσώπου και εικόνας  που πολλά έξυπνα τηλέφωνα διαθέτουν, το Facebook το οποίο «αναγνωρίζει» τους φίλους  στα πρόσωπα μιας φωτογραφίας που ανεβάζουμε και προτείνει tag, η αυτόματη μετάφραση κειμένου, οι προσωπικοί βοηθοί, όπως η Αλέξα, η Google Assistant κ.α, η εμφάνιση στοχευμένων διαφημιστικών μηνυμάτων, οι προσωποποιημένες προτάσεις ψυχαγωγίας ή ειδήσεων, το Smart reply του Gmail- προτείνει τρεις απαντήσεις ανάλογα με το περιεχόμενο του mail που λαμβάνει κανείς- το Google maps, που εντοπίζει διευθύνσεις και παρέχει δεδομένα κυκλοφορίας και τόσα άλλα, είναι στην ουσία εφαρμογές της ΑΙ με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή.

Η ΑΙ όμως είναι πολλά περισσότερα από τα «έξυπνα κινητά», ή τα «έξυπνα σπίτια» και τα «έξυπνα» αυτοκίνητα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε.

Η ΑΙ είναι παντού

Ξεκινώντας μια επιγραμματική αναφορά στην ουσία και στο εύρος των εφαρμογών της ΑΙ θέλουμε να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα που παράγουν οι τεχνολογίες ΑΙ εξαρτώνται από τον τρόπο σχεδιασμού τους και τα δεδομένα που χρησιμοποιούν. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και οι βάσεις δεδομένων μπορούν να περιέχουν προγραμματισμένες ή μη προκαταλήψεις, ενώ εξίσου προβληματική ή και επικίνδυνη μπορεί να καταλήξει η κατάχρηση, η λανθασμένη ή η άσκοπη εφαρμογή των εφαρμογών αυτών.

Η φιλοσοφία του παρόντος άρθρου βασίζεται στις δυνατότητες που μας προσφέρει η ΑΙ μέσω της ορθολογικής επιλογής να την χρησιμοποιήσουμε με στόχο την βελτίωση της ζωής  και την άνοδο του βιοτικού μας επιπέδου. Μερικοί από τους τομείς  που  θα αναμορφώσει λοιπόν είναι:

-Δημόσια διοίκηση και υπηρεσίες

Χάρη σε ένα ευρύ φάσμα δεδομένων και στην ικανότητα αναγνώρισης προτύπων που μας προσφέρει η ΑΙ, είναι εφικτή η έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, δίνοντας τη δυνατότητα επαρκούς προετοιμασίας και μετριασμού των επιπτώσεων.

Μέσω της επεξεργασίας των data είναι εφικτή η οργάνωση, η διασύνδεση και η  αυτοματοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες καθιστώντας την ζωή των πολιτών πιο εύκολη και με μικρότερη γραφειοκρατία.

-Τρόφιμα και γεωργία

Η ΑΙ μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συγκρότηση πιο βιώσιμων επισιτιστικών συστημάτων διασφαλίζοντας την παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων μέσω της ελαχιστοποίησης της χρήσης λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και άρδευσης. Χάρη στην χρήση της ρομποτικής μπορεί να συμβάλει στην απομάκρυνση των ζιζανίων και στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Στην ΕΕ για παράδειγμα, ήδη πολλά αγροκτήματα χρησιμοποιούν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις και τη θερμοκρασία των ζώων, καθώς και την κατανάλωση ζωοτροφών.

-Μεταποιητικός κλάδος

Τα  «έξυπνα»  εργοστάσια  είναι ήδη γεγονός με την ρομποτική και τις ΑΙ εφαρμογές να επιταχύνουν και να βελτιστοποιούν  την παραγωγή, ενώ επιπλέον επιτυγχάνουν την έγκαιρη πρόγνωση βλαβών και τη συντήρηση μηχανολογικών κατασκευών.

-Μεταφορές

Ήδη χάρη στην ΑΙ έχουμε κατακτήσει την ενίσχυση της ασφάλειας, της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της σιδηροδροµικής κυκλοφορίας ελαχιστοποιώντας την τριβή της σιδηροτροχιάς και επιτρέποντας την αυτόνομη οδήγηση.  Είμαστε επίσης μια ανάσα πριν τα αυτόνομα οχήματα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Ήδη κατασκευάζονται αυτοκίνητα με ευφυή συστήματα ασφαλείας που κάνουν χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα οι αυτόματοι αισθητήρες  VI-DAS που εντοπίζουν ενδεχόμενες καταστάσεις κινδύνου και ατυχήματα, ενώ τα συστήματα πλοήγησης βασίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

- «Έξυπνα» σπίτια, πόλεις και υποδομές

Οι έξυπνοι θερμοστάτες αναλύουν τη συμπεριφορά μας προκειμένου να αποθηκεύσουν ενέργεια, ενώ οι «έξυπνες» πόλεις αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά ξεκινώντας με τα  ευφυή συστήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας για να βελτιώσουν τη συνδεσιμότητα και να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δεν είμαστε μακριά από την στιγμή που και η παραγωγή ενέργειας θα γίνεται με τον βέλτιστο και πιο αποδοτικό τρόπο χάρη στις εφαρμογές ΑΙ.

-Υγεία

Η ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων υγείας και η ανίχνευση προτύπων μέσω των εφαρμογών της ΑΙ έχουν εκτινάξει τον κλάδο της βιοτεχνολογίας και κατ’επέκταση της ιατρικής σε άλλα επίπεδα, οδηγώντας μας σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις , αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνοντας τους μεμονωμένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Η χρήση της ΑΙ όμως ξεπερνά κατά πολύ το εργαστήριο και δεν αναφερόμαστε μόνο στα «έξυπνα» ρολόγια.  Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ευφυές πρόγραμμα που εντοπίζει περιστατικά καρδιακής προσβολής στις κλήσεις άμεσης βοήθειας, και μάλιστα ταχύτερα από τους ειδικούς στο τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης. Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί το συγχρηματοδοτούμενο μάλιστα από την ΕΕ έργο Kconnect,  που επιτρέπει την αποτελεσματική αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών μέσω της ανάλυσης ιατρικών κειμένων και της ανάπτυξης υπηρεσιών αναζήτησης.

Η νόσος  COVID-19 ανέδειξε όσο ίσως όσο καμία άλλη ασθένεια το αποτύπωμα της ΑΙ στην ιατρική επιστήμη.  Η ΑΙ  συνέβαλε στον έγκαιρο προσδιορισμό του γονιδιώματος, με αποτέλεσμα να μάθουμε από  νωρίς  ζωτικής σημασίας στοιχεία του ιού και της αλυσίδας μετάδοσης του και ως εκ τούτου να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια μέσα σ’ ένα εξαιρετικό μικρό χρονικό διάστημα.

Χάρη στην ΑΙ μάλιστα είχαμε την δυνατότητα  αποτελεσματικής διάγνωσης του κορονοϊού μέσω της χρήσης αλγορίθμων που μελετούν υπολογιστικές τομογραφίες θώρακα. Βοήθησε επίσης  στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού μέσω της παροχής δεδομένων κ.α.

-Κυβερνοασφάλεια

Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης συμβάλουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών στον κυβερνοχώρο βάσει της συνεχόμενης εισροής δεδομένων, ενώ ορισμένες εφαρμογές μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα μέσω του εντοπισμού συγκεκριμένων λέξεων και εκφράσεων αλλά και αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης. Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς αποτελεί  μια βασική συνισταμένη για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Οι δυνατότητες παραγωγής πλούτου για όλους

Όλες αυτές οι κατακτήσεις στους τομείς που περιγράψαμε, αλλά και σε πολλούς άλλους έχουν μια τεράστια δυναμική. Εκείνης της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής που πιθανότατα να ξεπεράσει ακόμα και εκείνες των προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο CNBC ο Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτής και πρόεδρος της OpenAI, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και ασχολείται με την ΑΙ: «Η τεχνολογική πρόοδος που κάνουμε, τα επόμενα 100 χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχουμε κάνει από τότε που ελέγξαμε για πρώτη φορά τη φωτιά και εφηύραμε τον τροχό... Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιτρέψει σε προγράμματα υπολογιστών να διαβάζουν νομικά έγγραφα και να δίνουν ιατρικές συμβουλές τα επόμενα πέντε χρόνια. Στα επόμενα 10 χρόνια από αυτή την πενταετία, οι υπολογιστές θα κάνουν δουλειές στη γραμμή συναρμολόγησης ...Και στις δεκαετίες μετά από αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης νέων επιστημονικών ανακαλύψεων που θα διευρύνουν την αντίληψή μας για αυτό που λέμε σήμερα «όλα»

Σε μια δήλωση – σταθμό ο Σαμ Άλτμαν υποστήριξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει τόσο πλούτο σε 10 χρόνια από τώρα, που κάθε ενήλικας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να λαμβάνει ως απροσδόκητο κέρδος 13.500 δολάρια ετησίως!

Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση, η ίδια προϋπόθεση άλλωστε που διατρέχει τον κορμό της ανθρώπινης ιστορίας από τότε που ο άνθρωπος σταμάτησε να λειτουργεί σαν νομάς κυνηγός-συλλέκτης.

Η δημόσια πολιτική θα πρέπει να  προσαρμοστεί αναλόγως.

Εάν οι κυβερνήσεις κάνουν την επιλογή να συλλέξουν και ν’αναδιανείμουν τον πλούτο που θα δημιουργήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη,  ήτοι να επιτρέψουν σε όλους να συμμετέχουν στα εκθετικά κέρδη της, τότε ο πλούτος αυτός μπορεί να δημιουργήσει μια τελείως διαφορετική κοινωνική δομή και οργάνωση.

Όπως εξηγεί  ο Άλτμαν, καθώς θα επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει εκπληκτικό πλούτο και  τα πάντα, από τη στέγαση και την εκπαίδευση, έως τη διατροφή και την ένδυση θα μπορούν να γίνονται έως και 50% φθηνότερα κάθε δύο χρόνια.

 Ταυτόχρονα όμως η τιμή της εργασίας θα πέσει στο μηδέν.

Σε αυτό το μέλλον λοιπόν, όπου ο πλούτος θα προέρχεται από τις επιχειρήσεις και από τη γη, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιλέξουν να φορολογήσουν  το κεφάλαιο και όχι την εργασία, ενώ  αυτοί οι φόροι θα πρέπει να διανέμονται στους πολίτες σαν αντίκρισμα του πλούτου που θα παράγει η ΑΙ.

Ο Άλτμαν μάλιστα προτείνει ένα αμερικανικό ταμείο στην κατεύθυνση αυτή, το οποίο θα συγκεντρώνει έναν «φόρο» από τις μεγάλες εταιρείες πέριξ του  2,5% της αξίας τους με τη μορφή μετοχών και το 2,5% της αξίας όλης της γης με τη μορφή δολαρίων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων ή περισσότερο θα μπορούσαν να φορολογούνται επίσης και να πληρώνουν σε μετρητά, προκειμένου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών να λαμβάνουν μερίδιο, τόσο σε μετρητά όσο και σε μετοχές εταιρειών.

«Δίνοντας ιδιοκτησία σε κάθε πολίτη στη χώρα, η κοινωνία θα βελτιωνόταν για όλους. Έχοντας κατά νου ένα τέτοιο σύστημα, σε 10 χρόνια από τώρα, τα 250 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στην Αμερική θα μπορούσαν να λαμβάνουν 13.500 δολάρια ετησίως», σύμφωνα με τη ματιά στο μέλλον του Σαμ Άλτμαν.

 Για να φτάσει σε αυτό το νούμερο, ο Άλτμαν υπολόγισε ότι τα 50 τρισ. δολάρια που αξίζουν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες των ΗΠΑ -όπως φαίνεται από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς- και τα 30 τρισ. δολάρια που αξίζει η ιδιωτική περιουσία γης στις ΗΠΑ θα είναι «περίπου διπλάσια» κατά την επόμενη δεκαετία.

Η αγοραστική δύναμη δε των 13.500 δολαρίων  θα είναι  πολύ μεγαλύτερη από ό,τι τώρα, επειδή ακριβώς η τεχνολογία θα έχει μειώσει σημαντικά το κόστος αγαθών και υπηρεσιών.

Πολύ καλό για να γίνει αληθινό άραγε ένα τέτοιο σενάριο:

Όπως είπαμε και στην αρχή, τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα επιλογών.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.