Π. Αρκουμανέας: Σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Π. Αρκουμανέας: Σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Φαίνεται ότι σύντομα θα βγάλουμε τις μάσκες, προέβλεψε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς όπως εκτίμησε, σε λίγες εβδομάδες δεν θα χρειάζεται πια η χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους, ενώ παράλληλα σημείωσε πως θα υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Αρκουμανέας επισήμανε ωστόσο ότι «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε όλοι» καλώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύθνου, όπου έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι στο 90%.

Τόνισε επίσης ότι οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες  στη χώρα μας παρατηρείται βελτίωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας. 

Αναφερόμενος δε στους πρώτους μήνες  της πανδημίας σημείωσε  ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολοι.  «Είχαμε δεχθεί 40 χιλιάδες κλήσεις την ημέρα, στο ζενίθ της πανδημίας, έπαιρναν τηλέφωνο να ρωτήσουν πώς να βάλουν θερμόμετρο» ανέφερε χαρακτηριστικά..

Ως προς το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία σημείωσε ότι είναι πολύ ανθεκτικότερη στην πρώτη δόση του εμβολίου, όχι όμως και στη δεύτερη και τόνισε πως δεν φτάνει η μία δόση του εμβολίου για τον έλεγχο της εν λόγω μετάλλαξης. 

Εξήγησε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η μετάλλαξη Δέλτα «περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 35% με μία δόση. Και με τις δύο δόσεις όμως φαίνεται ότι πλησιάζει στο 90%».

«Επιτηρούμε τις μεταλλάξεις, και πλέον ελέγχουμε όλους όσοι έρχονται από τη Βρετανία, δηλαδή ελέγχονται ανεξαιρέτως ολόκληρες οι πτήσεις από τη Βρετανία και όχι δειγματοληπτικά κάποιοι ταξιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ χαρακτήρισε πολύ λογικό να «γίνεται παγκοσμίως η κουβέντα για τη μετάλλαξη Δέλτα, βλέποντας και την αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία».