Ουκρανία: Εξετάζεται η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Ουκρανία: Εξετάζεται η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Τρίτη από την κυβέρνησή του να εξετάσει το αν θα πρέπει να νομιμοποιηθούν οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά είπε ότι δεν θα υπάρξει κίνηση όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Το Κίεβο έχει αυξήσει την υποστήριξη για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τότε που οι ηγέτες που υποστηρίζονται από τη Δύση ανήλθαν στην εξουσία το 2014. Το κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία το 2015 για την απαγόρευση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, αλλά δεν επιτρέπει γάμους ομοφυλόφιλων.

Ο Ζελένσκι - ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ήδη τη νομιμοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου - ανταποκρινόταν σε μια ηλεκτρονική αίτηση (petition) που πιέζει για τη νομιμοποίηση των γάμων του ίδιου φύλου.

«Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό (Ντένις) Σμίχαλ να ασχοληθεί με το θέμα που τέθηκε στην ηλεκτρονική αναφορά και να με ενημερώσει για τις σχετικές αποφάσεις», ανέφερε σε επίσημο διάταγμα.

Σημείωσε πάντως ότι το σύνταγμα της Ουκρανίας ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και είπε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές.

Σύμφωνα με έρευνα της κοινωνιολογικής ομάδας «Rating» που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021, το 47% των Ουκρανών ερωτηθέντων είχε αρνητική άποψη για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Η Ρωσία έχει ποινικοποιήσει την «προπαγάνδα» μη παραδοσιακών σεξουαλικών προσανατολισμών στα παιδιά από το 2013. Ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τα Gay Pride και να σταματήσει ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.