Ουγγαρία: Η πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ

Ουγγαρία: Η πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ μέσω της Gazprombank η οποία θα τα μετατρέψει σε ρούβλια, σύμφωνα με την απαίτηη των Ρώσων, όπως είπε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι θα μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσουν σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τους Ούγγρους, η θυγατρική του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου θα πληρώσει τον επόμενο λογαριασμό σε ευρώ, τον οποίο η Gazprombank θα μετατρέψει σε ρούβλια και στη συνέχεια θα μεταβιβάσει στη ρωσική Gazprom Export, είπε ο Σίγιαρτο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Όρμπαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, παραβιάζοντας το «μπλοκ» της ΕΕ που θέλει ένα ενιαίο μέτωπο στην απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

«Όσον αφορά την πληρωμή σε ρούβλια, έχουμε μια λύση που δεν παραβιάζει τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τον εφοδιασμό της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο», είπε ο Τσιγιάρτο. Πρόσθεσε δε ότι η επιλογή πληρωμής λογαριασμών σε άλλο νόμισμα αντί για ευρώ περιλαμβανόταν σε μια διμερή σύμβαση μεταξύ της CEE Energy και της Gazprom Export που συνήφθη τον Σεπτέμβριο, η οποία τώρα θα τροποποιηθεί ώστε να εναρμονισθεί με τις προγραμματισμένες αλλαγές.

Ο Ούγγρος υπουργός, σύμφωνα με το Reuters, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και δεν ξεκαθάρισε το αν η πτώση του ρωσικού νομίσματος θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τους νέους όρους πληρωμής.

Συμπλήρωσε ότι η Ουγγαρία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της, αντιτάχθηκε στην κοινή προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα, καθώς η Βουδαπέστη το θεωρεί διμερές ζήτημα.

Ο Όρμπαν, η κυβέρνηση του οποίου έχει στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη Μόσχα για πάνω από μια δεκαετία, ανανέωσε για τέταρτη σερί εκλογική αναμέτρηση τη θητεία του πριν από μια εβδομάδα, καθώς δεσμεύτηκε εν μέρει να διατηρήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τα ουγγρικά νοικοκυριά.