Οριακή η κατάσταση στη Μόρια - «Όχι» από κατοίκους σε νέο ΚΥΤ, στους δρόμους οι μετανάστες

Οριακή η κατάσταση στη Μόρια - «Όχι» από κατοίκους σε νέο ΚΥΤ, στους δρόμους οι μετανάστες

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές. Οι κάτοικοι της περιοχής επιχειρούν να μπλοκάρουν την επαναδημιουργία χώρων φιλοξενίας ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες μετανάστες διαβιούν πλέον στους δρόμους του νησιού. 

Η πολυετής μεταναστευτική πίεση που δέχεται το νησί και οι ανεξέλεγκτες ροές ανθρώπων που κατέκλυσαν τη Λέσβο τα προηγούμενα χρόνια είχαν σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση του ΚΥΤ που ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί για 2.500 ανθρώπους έφτασε με τις επεκτάσεις να φιλοξενεί περίπου 13.000 ανθρώπους.  Μετά την καταστροφή του ΚΥΤ οι μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους, σε χωράφια ακόμα και σε νεκροταφεία ενώ αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στην περιοχή του Καρά Τεπέ. 

Χθες  κάτοικοι της περιοχής και στελέχη του Δήμου έκλεισαν από νωρίς το πρωί το δρόμο προς το ΚΥΤ για να μην προχωρήσουν έργα καθαρισμού του καμένου καταυλισμού. Στο χώρο του μπλόκου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, ή τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής. Ζήτησε δε την άμεση αναχώρηση από το νησί με οιονδήποτε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή ζουν στο δρόμο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σήμερα η ΕΛΑΣ αποφάσισε την ενίσχυση των ήδη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Μυτιλήνη, με έξι επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ και τέσσερις ΟΠΚΕ. Το πρωί της Παρασκευής έφτασαν με πλοίο κλούβες των ΜΑΤ, οχήματα της ΕΛΑΣ αλλά και οι δύο «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα ρίψης νερού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο φιλοξενεί χίλιους πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φτιαχτούν ξανά οι κλειστές δομές. Η περιφέρεια και ο δήμος, όμως, ζητά να απομακρυνθούν οι μετανάστες με καράβι και να μεταφερθούν στον Πειραιά.